Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irākas Kurdistānas autonomijas reģionālais parlaments otrdien prezidenta amatā ievēlēja Nečirvanu Barzani, vēsta portāls "Bas News".

"Kurdistānas Demokrātiskās partijas" pārstāvis un līdzšinējais autonomijas divkārtējais premjerministrs apstiprināts ar 68 balsu atbalstu. Uz pirmās amatpersonas krēslu kandidējuši vēl četri cilvēki, bet neviens no viņiem nav saņēmis pat vienu balsi.

Nečirvana inaugurācija varētu notikt pēc 9. jūnija, kad noslēgsies tā dēvētie Dzīru svētki jeb mazais bairams – reliģiskie svētki, kurus atzīmē pēc ramadāna mēneša.

Slavenās Barzani dzimtas 52 gadus vecais pārstāvis ir "Kurdistānas Demokrātiskās partijas" dibinātāja Mustafa Barzani mazdēls un iepriekšējā prezidenta Masuda Barzani brāļadēls. Viņš jau agrā jaunībā piedalījies sava nelaiķa tēva Idrisa diplomātiskajos braucienos 80. gados, cenšoties panākt atbalstu kurdu cīņā pret autoritāro Sadama Huseina režīmu.

Irākas Kurdistānas iepriekšējais prezidents Masuds no amata atkāpās 2017. gada nogalē, kad pēc referenduma, kurā autonomijas iedzīvotāji pārliecinoši atbalstīja Kurdistānas neatkarību. Ņemot vērā, ka Irāka uz referendumu reaģēja asi, pret reģionu uzsākot militāru kampaņu, tostarp ieņemot kurdu līdz tam kontrolēto Kirkūku un slēdzot Kurdistānas gaisa telpu, nu jau bijušais prezidents tolaik paziņoja, ka "Kurdistānas neatkarība ir [viņa] misijas galapunkts".

Nečirvans toreiz paziņoja, ka kurdi ir zaudējuši uzticību Irākai un, lai arī nākotnē dzīvotu mierā un nepieļautu līdzīgas traģēdijas kā "Daesh" iebrukumu, tiem pašiem ir jāizlemj sava nākotne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!