Foto: AFP/Scanpix

Turcijas kurdu politiķi un aktīvisti trešdien pieteikuši badastreiku, protestējot pret to, ka Turcijas varasiestādes neizpauž nekādas ziņas par apcietinājumā turētā Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) līdera Abdullas Edžalana stāvokli un nelaiž pie viņa viņa apmeklētājus.

Aptuveni 50 kurdu politiķi un aktīvisti, arī kurdu Tautas demokrātiskās partijas (HDP) parlamenta deputāti, žurnālistiem Turcijas kurdu reģiona "de facto" galvaspilsētā Dijarbakirā paziņoja, ka 5. septembrī pārtrauks ēst.

Sanāksmē Dijarbakirā vairāki tās dalībnieki izkliedza saukļus PKK - bruņotās kurdu separātisku organizācijas - atbalstam. Pie vienas no pilsētas ēkām bija novietots Edžalana plakāts, bet vēlāk, izpildot policijas prasības, tas tika aizvākts.

Pagājušajā nedēļā pašnāvnieks Džizrē, arī Turcijas kurdu reģionā, pie policijas ēkas uzspridzināja mīnētu auto, nogalinot 11 policistus un vairākus desmitus ievainojot.

Par sprādzienu vēlāk atbildību uzņēmās PKK, skaidrojot, ka tā bijusi atriebība par Edžalana turēšanu "pastāvīgā izolācijā" un informācijas nesniegšanu par līdera stāvokli.

Ankara par "valsts nodevību" Edžalanam piespriedusi mūža ieslodzījumu, ko viņš izcieš cietumā Marmora jūras salā.

Kopš Ankara un PKK pamiera izjukšanas pērnvasar varasiestādes pie viņa nelaiž advokātus un atbalstītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!