Foto: AFP/Scanpix/LETA

Divus gadus pēc sava "kalifāta" teritoriju zaudēšanas islāmistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") atdzimst Irākas ziemeļos, raidsabiedrībai BBC pastāstīja kurdu izlūkdienesta "Zanjari" vadītājs Lahurs Talabani.

Par "Daesh" pieaugošo aktivitāti ziņo arī Rietumu izlūkdienesti, norāda raidsabiedrība. Teroristu grupa 2014. gadā pārņēma plašas Irākas teritorijas un 2015. gadā kontrolēja arī daļu pilsoņu kara plosītās Sīrijas. Starptautiskā koalīcija ir atkarojusi "Islāma valsts" teritorijas.

Tagad atdzimstošajam "Daesh" ir vairāk iemaņu, efektīvāka taktika un daudz vairāk naudas, norāda Talabani. Viņi pērk ieročus, transportu, ikdienas nepieciešamības preces un aprīkojumu, daudz efektīvāk izmanto tehnoloģijas un ir grūtāk atrodami.

"Tā ir "Al Qaeda" steroīdu ietekmē," viņš salīdzina. "Tagad mēs redzam viņu aktivitātes pieaugumu un uzskatām, ka atjaunošanas fāze ir noslēgta," skaidro Talabani.

Atšķirībā no "Daesh" pirmsākumiem, tagad grupējums neraujas ieņemt teritorijas, jo tas padarītu kaujiniekus par ērtu mērķi. Tā vietā džihādisti slēpjas Hamrina kalnos, kur ir to aktivitātes centrs, teic kurdu izlūks.

Irākā notiekošie protesti palīdz grupējumam vervēt sunnītu sekotājus, kas jūtas atstumti sabiedrībā un politikā, uzskata Talabani.

"Ja notiek politiski nemieri, "Daesh" tie ir svētki," uzsver Talabani.

Ekstrēmistiem par labu nāk arī sarežģījumi Bagdādes attiecībās ar reģionālo kurdu autonomijas valdību pēc 2017. gada Kurdistānas neatkarības referenduma sarīkošanas.

Tagad Irākas ziemeļos starp kurdu spēku un Irākas armijas pozīcijām atrodas milzīga neviena nekontrolētas zona, kurā, kā raksturo Talabani, patrulē tikai "Daesh", kas šajās teritorijās jūtoties pilnīgi brīvi.

Kurdu izlūkdienests lēš, ka Irākā ir ap 10 tūkstošiem "Daesh" sekotāju, starp kuriem četri līdz pieci tūkstoši ir kaujinieki un tikpat iekonservējušos šūniņu biedri.

"Jo komfortablāk viņiem te kļūst, jo vairāk viņi domā par operācijām ārpus Sīrijas un Irākas robežām," brīdina Talabani.

Arī ASV militāristi uzskata, ka "Daesh" cenšas atjaunot savu struktūru Irākas ziemeļos. Taču šoreiz kurdu zemessardze un Irākas spēki ir daudz spēcīgāki un gatavāki uzbrukumam nekā laikā, kad krita Mosula, uzskata ASV spēku komandieris šajā reģionā Viljams Sili.

Viņš norāda, ka no oktobra vidus līdz novembra vidum Irākas armija veikusi 170 operācijas pret teroristu šūniņām. Tagad kaujinieki slēpjoties alās un tuksnesī. Turklāt viņiem nav iespējas pārvietoties lielās grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!