Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV spēki joprojām atrodas Sīrijas ziemeļu pilsētā Menbidžā, kurai operācijas "Olīvas zars" ietvaros draud uzbrukt Turcija, trešdien pavēstīja augsta ranga kurdu amatpersona.

Menbižas militārās padomes preses pārstāvis Šervans Dervišs pavēstīja, ka viņu spēki ir pilnā gatavībā.

"Mēs pastāvīgi sazināmies ar koalīcijas spēkiem, kuri patrulē gar frontes līnijām un arī veic gaisa patruļas un viņu spēki joprojām ir Mendižā," sacīja Dervišs, piebilstot, ka Turcijas ofensīva ir vērsta "pret kurdu tautu".

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien paziņoja, ka armija Sīrijā veiks papildus operācijas, lai attīrītu teritoriju no "teroristiem".

"Sākot ar Menbižu, mēs iznīcināsim šo spēli gar mūsu robežu un pilnībā attīrīsim reģionu no šī posta," paziņoja Erdoans.

Turcijas karaspēks un tā sabiedrotais Sīrijas nemiernieku grupējums "Brīvā Sīrijas armija" ir iesaistījušies ofensīvā Afrīnas reģionā, kuru kontrolē ASV atbalstītais kurdu kaujinieku grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG). Ofensīva sākās sestdien, atklājot jaunu fronti Sīrijas pilsoņkarā, kurš ilgst jau septiņus gadus.

Ankara uzskata YPG par draudu, jo šis grupējums ir saistīts ar kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kas ar bruņotu cīņu mēģina panākt lielāku autonomiju Turcijas kurdu minoritātei.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu otrdien brīdināja ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, ka pašreizējā ofensīva var izplatīties uz kaimiņos esošo Menbižas pilsētu, un tas nozīmētu konfrontāciju starp Turciju un ASV, kas abas ir NATO valstis.

Menbižā izvietotie ASV spēki ir apmācījuši turienes kurdu kaujiniekus, kā arī piešķīruši viņiem ieročus cīņai pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!