Viens no Turcijas kurdu nemiernieku grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) komandieriem brīdinājis Turcijas valdību nesūtīt karaspēku uz Irākas ziemeļiem, jo tas draudot ar katastrofu.
Pirmdien publicētā intervijā laikrakstā "The Guardian" Kemils Bajiks paziņo, ka viņa vienības nemeklē konfliktu, taču Turcijas armijai draud "politiska un militāra katastrofa", ja tā ieies Irākā, turpinot savu ofensīvu pret PKK.

Turcijas iebrukums Irākā varētu "viņiem kļūt par purvu un radīt ieganstu arī Irānai iejaukties Irākas lietās", avīzei teica Bajiks.

Viņš arī apsūdzēja Turcijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku ģenerāli Jasaru Bujukanitu, ka viņš izmanto PKK atrašanos Irākas ziemeļos, lai "iznīdētu kurdiskumu".

"Ģenerālis Bujukanits vēlas, lai ikviens būtu laimīgs turks. Un tos, kuri tam nepiekrīt, viņš dēvē par nodevējiem. Viņš vispirms vēlas sagraut kurdu reģionālo valdību Irākā. "Otrkārt, viņš vēlas likvidēt jebkādas iespējas, ka Kirkūkā tiktu sarīkots referendums, un PKK viņa prioritāšu sarakstā ir tikai trešajā vietā."

Bajiks arī apstrīdēja PKK klasificēšanu par teroristisku organizāciju, norādot, ka grupējums nosoda uzbrukumus civilistiem, un ir "brīvības cīnītāju" apvienība.

Turciju jau sen satrauc Irākas kurdu centieni iekļaut Kirkūku kurdu autonomajā reģionā. Turcija aicinājusi atlikt referendumu par pilsētas statusu, norādot, ka reģionā ieplūduši tūkstošiem kurdu, nopietni izmainot tur dzīvojošo turkmēņu minoritāti.

Turcija ir nobažījusies, ja Kirkūka kļūs par kurdu autonomā reģiona daļu, jo tas varētu novest pie tā, ka kurdi pasludina neatkarību, tādējādi uzkurinot separātisma tendences arī Turcijas teritorijā mītošās kurdu minoritātes vidū.

PKK cīnās par neatkarīgas Kurdistānas izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā kopš 1984.gada, un Ankara vaino PKK kaujiniekus 30 000 konflikta laikā bojā gājušo cilvēku nāvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!