Foto: Kadrs no video
Pasaulē popularitāti šogad strauji ieguvusi kurdu popzvaigzne Luv jeb Helēna Abdula, kuras jaunākais videoklips dziesmai "Revolution" uzņemts pie kurdu pešmergas jeb zemessardzes frontes līnijām pret "Islāma valsti".

Angļu valodā iedziedātās dziesmas videoklips filmēts tikai trīs kilometrus no reālajām frontes līnijām autonomajā Kurdistānā Irākas ziemeļos. Pati dziedātāja tajā redzama tērpta kurdu pešmergas kaujinieku formā, augstpapēžu kurpēs un ar ugunīgi sarkaniem matiem.

Tāpat klipā piedalās vietējie iedzīvotāji un pešmergas karavīri, kā arī redzama kaujinieku rīcībā esošā kaujas tehnika. Klipa sižets stāsta par kara ielaušanos mierīgo iedzīvotāju ikdienas dzīvē, kā dēļ kareivji dodas kaujā pretī maskētiem džihādistu kaujiniekiem.

Par "kurdu šakiru" dēvētā 26 gadus vecā popzvaigzne dzimusi Irānā, no kuras viņas ģimene devusies bēgļu gaitās uz Turciju, bet vēlāk - Somiju. Kļūstot pilngadīga, viņa pārcēlās uz Losandželosu, ASV, lai kļūtu par dziedātāju. Šobrīd Luv lielu daļu laika pavada arī Kurdistānas galvaspilsētā Erbīlā. Tā atrodas vien 80 kilometrus no "Islāma valsts" kontrolētās Irākas otras lielākās pilsētas Mosulas.

"Es patiešām vēlējos parādīt patiesību par karu. Es varēju filmēt [video] Holivudā vai Losandželosā, kur es dzīvoju, bet tur es nevarēju iegūt īstas emocijas un īstu cīņu. Man bija nepieciešams parādīt taisnību," portālam "Vice" skaidro māksliniece.

Tiesa, kaujas lauks nav labākā vieta, kur filmēt, un visa videoklipa uzņemšanai bija nepieciešami aptuveni trīs mēneši, stāsta zvaigzne. Pešmergas komandieri sākotnēji ļoti pretojušies idejai vispār kaut ko filmēt, jo tas, viņuprāt, bijis pārāk riskanti. Filmējoties laiku pa laikam bijis nepieciešams slēpties no pēkšņi kaut kur tuvumā raidītiem šāviņiem.

Foto: Kadrs no video

"Sākumā viņi prasīja, vai esmu jukusi, un viņi man teica: "Tu esi zaudējusi prātu, vai tu to domā nopietni?" Es viņiem paskaidroju, ka vēlos to darīt un kāds ir mans vēstījums un apsolīju, ka šī vēsts kļūs starptautiska, jo cilvēkiem ir jāzina, kas šeit notiek," stāsta Luv.

Sava video dēļ viņa jau ir aicināta sniegt intervijas ne tikai dzimtajā kurdu apdzīvotajā reģionā, bet pat Izraēlā un ASV, kļūstot par neoficiālu pešmergas un Kurdistānas kultūras vēstnieku. "Mans ierocis ir mana mūzika un mana balss, jo es jūtu, ka ar tās palīdzību es varu mūsu vēsti aiznest līdz miljoniem cilvēku. Un tas ir tieši tas, kas ir noticis."

Foto: Kadrs no video

Jau pērnā gada februārī viņa izdeva savu pirmo pret "Islāma valsti" vērsto videoklipu "Risk It All".

Tas tika slavēts par kurdu apņēmības un neatkarīgas valsts izveides centienu parādīšanu pasaulē, bet vienlaikus saņēma lielu nosodījumu par popmūzikas un tradicionālās mūzikas sajaukšanu, kā arī daudzu konservatīvo kopienu acīs šķietami nepieņemamo ģērbšanās stilu. Popzvaigzne tikusi iekļauta arī "Islāma valsts" lielāko ienaidnieku sarakstā.

Pēc tā iznākšanas viņa saņēma nāves draudus no Kurdistānā dzīvojošajiem ekstrēmistiem, kā arī nosodījumu no vairākiem pašas ģimenes locekļiem un bija spiesta kādu laiku pat slēpties. Tomēr šis video līdz šim brīdim dažādās interneta vietnēs ir skatīts jau vairāk nekā četrus miljonus reižu, iedrošinot mūziķi turpināt darbu.

Par spīti pretrunīgajai uzņemšanai arī pašā kurdu apdzīvotajā teritorijā, starp aptuveni 30-40 miljoniem pasaulē dzīvojošo kurdu viņas fanu skaits ir mērāms vismaz simtos tūkstošu. Turklāt šobrīd šī dziesma tiekot uzskatīta par neoficiālu pešmergas himnu.

Lielākās kurdu kopienas mīt Turcijā, Irānā, Irākā un Sīrijā, bet viņi plaši pārstāvēti arī citās reģiona valstīs, kā arī Eiropā un Krievijā.

Jau rakstīts, ka pirmajās lielajās kaujās daudzi bija pārsteigti par irākiešu karavīru vienkāršo padošanos un bēgšanu lielā skaitā no "Islāma valsts". Turklāt viņi aiz sevis džihādistiem atstāja milzīgu apjomu bruņojuma un munīcijas.

Tikmēr kurdu pešmergas kaujinieki Irākas ziemeļos palika gandrīz vieni, cīnoties ar aizvien augošajiem "Islāma valsts" spēkiem. 

Kopš pērnā gada augusta kurdi kļuvuši arī par vienīgo spēku reģionā, kurš aizstāv citas minoritāšu grupas, piemēram, Irākas ziemeļos dzīvojošos jezīdus. Tāpat kurdu karavīri no islāmistiem atkarojuši lielu daļu Sīrijas ziemeļu teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!