Foto: Sputnik/Scanpix

Kurdu vadīti spēki Sīrijā pirmdienas vakarā ieņēma Alepo provinces Talrifaatas pilsētu, kas bija opozīcijas nemiernieku bastions, paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Kurdu un arābu kaujinieku alianse "Sīrijas Demokrātiskie spēki" ieguva kontroli pār Talrifaatu, atkarojot to nemiernieku spēkiem, kas lielākoties ir islāmisti.

Talrifaata tika ieņemta par spīti tam, ka Turcija bija apšaudījusi šo pilsētu, mēģinot apturēt kurdu vadīto spēku virzīšanos uz priekšu pēc vairākas dienas ilgušiem uzbrukumiem.

Opozīcijas nemierniekiem Alepo provincē pēc Talrifaatas zaudēšanas ir palikuši tikai daži bastioni, tostarp Mareas pilsēta uz austrumiem no Talrifaatas un pierobežas pilsēta Azaza uz ziemeļiem no tās.

Arī citur nemiernieku kontrolētās teritorijas ir lielā mērā sarukušas, ko veicina Krievijas gaisa spēku atbalstīta Sīrijas režīma armijas operācija un vienlaikus notiekošā "Sīrijas Demokrātisko spēku" virzīšanās uz priekšu.

Pēdējo dienu laikā "Sīrijas Demokrātiskie spēki" atkaroja nemierniekiem Minnigas aviobāzi, savukārt Sīrijas režīma armija ir praktiski ielenkusi opozīcijas kontrolēto Alepo pilsētas austrumu daļu.

Par opozīcijas sakāvēm ir sašutusi Turcija, kas ilgstoši atbalstījusi sacelšanos pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

"Sīrijas Demokrātisko spēku" panākumi ir sevišķi nepatīkami Turcijai, kas uzskata Sīrijas kurdu spēkus par saistītiem ar Turcijas kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

Turcija pēdējās trīs dienas ir apšaudījusi "Sīrijas Demokrātisko spēku" pozīcijas un brīdinājusi, ka nepieļaus Azazas pilsētas krišanu kurdu rokās, bet nav spējusi apturēt šīs alianses virzīšanos uz priekšu.

Sīrijas kurdi ir izvairījušies no oficiālas nostāšanās valdības vai opozīcijas pusē valstī notiekošā kara laikā, bet koncentrējas uz pusautonoma reģiona veidošanu Sīrijas ziemeļu un ziemeļaustrumu rajonos, kur iedzīvotāju vairākums ir kurdi.

Jaunās virzīšanās uz priekšu ir daļa no mēģinājuma apvienot kurdu pilsētu Afrinu Alepo provincē ar kurdu rajoniem uz austrumiem no tās.

Turcija ir stingri pret vienota kurdu reģiona izveidošanu pie tās robežas ar Sīriju un ir brīdinājusi par savu gatavību iejaukties, lai apturētu šo projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!