Turcijas kara lidmašīnas svētdien agri no rīta bombardēja vairākus ciemus Irākas ziemeļos, mērķējot uz kurdu separātistu nemierniekiem, aģentūrai AFP pavēstīja Irākas kurdu pārstāvis.
"Pēc provizoriskiem datiem, šorīt astoņas Turcijas kara lidmašīnas bombardēja vairākus ciemus gar Irākas un Turcijas robežu Kandilas kalnos," teica Irākas kurdu zemessargu pārstāvis Džabars Javars.

Ankarā Turcijas armija apstiprināja, ka tās kara lidmašīnas devušas triecienu kurdu nemierniekiem Irākas ziemeļos. Triecieni doti "Zapas, Hakurkas un Avasinas reģionos, kā arī Kandilas kalnos," teikts internetā publicētajā ģenerālštāba paziņojumā.

Kandilas kalnos patvērumu atradusi Kurdistānas Strādnieku partija (PKK), kas jau vairāk nekā 20 gadus cīnās pret Ankaru, lai iegūtu pašpārvaldes tiesības Turcijas dienvidaustrumu reģioniem.

Javars teica, ka gaisa triecienos bojāti vairāki tilti, kas savieno ciemus Kandilas kalnu pakājē. "Dažas ģimenes bēg no uzbrukumam pakļautajiem ciemiem. Mēs esam nosūtījuši robežsargu vienības, lai pārbaudītu nodarīto kaitējumu," viņš piebilda.

Šis gaisa trieciens bija otra šāda Ankaras spēku operācija pret PKK nemierniekiem šajā mēnesī pēc 1.decembra Turcijas helikopteru trieciena kaujinieku aizmugures bāzēm Irākas ziemeļos.

Līdz šim Turcija ir atturējusies no sauszemes operācijām, taču tā brīdina Irāku, ka patur tiesības izmantot militārus līdzekļus. Ankara jau saņēmusi parlamenta piekrišanu uzbrukt PKK aizmugures bāzēm Irākā.

Pēdējās nedēļās Turcija izvietojusi aptuveni 100 000 karavīru gar savu 380 kilometrus garo robežu ar Irāku. Spriedze uz robežas palielinājās pēc 21.oktobra, kad PKK kaujinieki no slēpņa uzbruka Ankaras militārajai vienībai, nogalinot 12 un sagūstot astoņus karavīrus. Gūstekņi tika atbrīvoti novembrī.

Bagdāde solījusi iegrožot kurdu nemierniekus valsts ziemeļos, un novembra sākumā ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja, ka ASV sniegs Ankarai izlūkošanas informāciju no satelītiem par PKK spēku pārvietošanos. Šo solījumu uzskata par ASV klusējošu piekrišanu ierobežotiem Turcijas pārrobežas triecieniem PKK mērķiem.

PKK, ko Ankara un lielākā daļa starptautiskās sabiedrības uzskata par teroristu grupējumu, jau 23 gadus izvērš bruņotu kampaņu par kurdu pašpārvaldi Turcijas dienvidaustrumu reģionos. Konfliktā bojā gājuši vairāk nekā 37 000 cilvēku.

Uzskata, ka PKK nemiernieku rindās ir aptuveni 5000 kaujinieku, no kuriem 3500 uzturas Irākas kalnos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!