Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kura lēmums atvilkt ASV spēkus no Sīrijas pierobežas ar Turciju ir atraisījis rokas turku ofensīvai pret Sīrijas kurdiem, nācis klajā ar paskaidrojumu, ka ASV nav pienākums aizsargāt kurdus.

Sīrijas kurdu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) bija starptautiskās koalīcijas galvenais balsts cīņā pret teroristu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") šajā reģionā. Tikmēr Turcija YPG uzskata par "Kurdistānas strādnieku partijas", ko Ankara uzskata par teroristisku organizāciju, atzaru.

Sīrijas kurdus pret Turcijas plāniem attīrīt pierobežu no YPG aizsargāja reģionā izvietotie ASV speciālo spēku karavīri, taču Tramps nolēma tos atsaukt. Ankara to uzskatīja par "zaļo gaismu" operācijai un pagājušajā nedēļā sāka uzbrukumu.

Tramps pirmdien paziņoja par sankciju piemērošanu Turcijai, taču reizē arī norāda, ka ASV nav pienākums aizsargāt kurdus, kuri atrodas vairāk nekā 7000 jūdžu attālumā.

Kā ASV prezidents skaidro mikroblogošanas vietnē "Twitter", viņš nolēmis par lielākās daļas ASV spēku izvešanu no Sīrijas pēc džihādistu grupējuma "Daesh" "100% sakaušanas".

"Lai Sīrija un Asads aizsargā kurdus un karo pret Turciju savā zemē. Es teicu saviem ģenerāļiem, kāpēc lai mēs karotu par Sīriju un Asadu, lai aizsargātu mūsu ienaidnieka zemi? Man nav iebildumu ne pret vienu, kurš vēlas palīdzēt Sīrijai aizsargāt kurdus, vai tā būtu Krievija, Ķīna vai Napoleons Bonaparts. Es ceru, ka viņiem visiem lieliski veiksies, mēs esam 7000 jūdžu attālumā," raksta Tramps.

Jau ziņots, ka kurdi, saskaroties ar Turcijas ofensīvu, paziņoja, ka vienojušies ar Krievijas atbalstītajiem Asada spēkiem par palīdzību cīņā pret turkiem. Kurdi Sīrijas pilsoņu karā netika uzskatīti par Damaskas sabiedrotajiem.

Tramps jau iepriekš attaisnoja savu lēmumu atsaukt ASV spēkus no Sīrijas ziemeļiem, paziņojot, ka kurdi, kuri palīdzēja sakaut "Daesh", nav ASV palīdzējuši Otrā pasaules kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!