Norvēģu speciālisti uzskata, ka nogrimušās Krievijas zemūdenes "Kursk" izcelšana no Barenca jūras dzelmes būs ļoti sarežģīta operācija, tādēļ tās sagatavošanai būs nepieciešams vairāk nekā gads.
Viņuprāt, būtu arī jāizvērtē potenciālie draudi videi, kas rastos, izceļot zemūdeni.

"Tagad runa vairs nav par cilvēku glābšanu, tādēļ nav jāsteidzas, un ir jāparedz visi riski," paziņoja Norvēģijas Kodoldrošības garantēšanas pārvaldes vadītājs Pērs Strands.

Viens no grūtākajiem uzdevumiem, gatavojoties "Kursk" izcelšanai, būs noteikt, vai zemūdene izturēs spiedienu operācijas laikā. "Teorētiski zemūdenes izcelšana ir iespējama," uzskata Norvēģijas kompānijas "Stolt Offshore" pārstāvis Julians Tomsons.

Kompānijas "Stolt Offshore" ūdenslīdēji piedalījās zemūdenes jūrnieku glābšanā, bet tagad pēta iespējas turpināt darbus uz zemūdenes.

Tomsons piebilda, ka "līdz šim vēl neviens nav mēģinājis izcelt atomzemūdeni". Pēc viņa teiktā, tas "daudzus jautājumus atstāj neskaidrus".

Kompānijas pārstāvis sacīja, ka būs nepieciešamas vairākas nedēļas vai pat mēneši, lai noteiktu, vai ir iespējams izcelt "Kursk". Jebkurā gadījumā, izcelšanas operācija varētu sākties tikai nākamajā vasarā. "Mums ir nepieciešami atbilstoši laika apstākļi, bet tagad tuvojas ziema," viņš atgādināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!