Pagājušā gada augustā Barenca jūrā nogrimušo Krievijas atomzemūdeni "Kursk" var lēti un droši izcelt no dzelmes ar spirta šķīduma un plastikāta telts palīdzību, tik vienkāršu inženiertehnisku paņēmienu Krievijas varas iestādēm ierosina Zviedrijas Karaliskās tehniskās augstskolas speciālisti, otrdien raksta Krievijas avīze "Novije Izvestija".
Laikraksts norāda, ka Stokholmas augstskolas zinātnieki ir faktiski gatavi arī iesaldēt un izvākt no Barenca jūras dzelmes padomju laikos tur nogremdētos kodolreaktorus un kodoldegvielas stieņus.

Zviedrijas saldēšanas tehnikas eksperts Jans Ēriks Novaskis intervijā laikrakstam "Svenska Dagbladet" uzsver, ka arī nogrimušo atomzemūdeni "Kursk" var apaudzēt ar ledus bruņām, patērējot tam vairākus mēnešus un vairākus megavatus jaudas.

Tā kā ledus ir vieglāks par ūdeni, ledus bruņās iekaltā atomzemūdene "Kursk" var iznirt no jūras dzelmes aisberga veidolā bez kādas citas piepūles. Milzīgo ledus kalnu atliks nogādāt kādā ostā . Zviedru speciālisti izstrādājuši divus atomzemūdenes izcelšanas variantus. Pirmais variants paredz tikai zemūdenes korpusā ieplūdušā ūdens sasaldēšanu, bet otrais variants ir sarežģītāks un ir saistīts gan ar zemūdens korpusā ieplūdušā ūdens sasaldēšanu, gan arī kuģa korpusa apaudzēšanu ar biezu ledus kārtu, izveidojot savdabīgu ledus kubu. Savukārt otrais variants varēs drošāk garantēt ledus kalna izniršanu un pasargāt arī no iespējamās radiācijas izplūdes.

Atomzemūdenes "Kursk" sasaldēšanas tehnoloģija izskatās samērā vienkārša: kuģa korpusu paredzēts aptīt ar lokanām šļūtenēm, pa kurām plūdīs spirta maisījums, kura temperatūra sasniegs mīnus piecdesmit grādu. Savukārt milzīgā plastikāta telts, kas apņems visu kuģa korpusu, ļaus izveidot vajadzīgās formas ledus kalnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!