Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušners pēc pārbaudes brauciena Gruzijā atzinis, ka Krievija ir izpildījusi vienošanos par karaspēka izvešanu no drošības zonām separātisko Dienvidosetijas un Abhāzijas reģionu pierobežā, taču atzinis, ka jautājums par trim strīdīgām teritorijām paliek atklāts, piektdien vēsta BBC.
"Krievijai bija jāpamet drošības zonas līdz 10. oktobrim un tas ir izdarīts," atzinis ministrs. Kopumā Kušners paudis apmierinājumu ar to, ko izdevies panākt kopš Krievijas-Gruzijas konflikta beigām. Tomēr viņš norādīja, ka jautājums par trim strīdīgām teritorijām, kas līdz kara sākumam 7. augustā atradušās Gruzijas kontrolē, paliek atklāts un tiks izlemts nākamnedēļ paredzētajā starptautiskajā konferencē Ženēvā.

Saskaņā ar Gruzijas varas iestāžu sūdzībām, Krievijas karaspēks joprojām atrodas Akhalgori un Perevi ciemos Dienvidosetijā un Kodori aizā Abhāzijā, kuras pirms konflikta kontrolēja gruzīnu spēki.

Nākamnedēļ 27 Eiropas Savienības valstu ārlietu ministri tiksies, lai izvērtētu, vai Krievija izpildījusi pamiera līguma noteikumus, ko ar Francijas starpniecību tā noslēdza ar Gruziju pēc dažas dienas ilgās karadarbības, kas izcēlās pēc tam, kad augusta sākumā gruzīnu armija mēģināja atgūt kontroli par ilgus gadus faktiski neatkarīgo Dienvidosetiju, bet Krievijas karaspēks nāca talkā separātiskajai republikai, ātri sakaujot Gruzijas bruņotos spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!