Kuveita plāno deportēt ārvalstniekus, kuri pagājušajā mēnesī piedalījās sēru mītiņā, pieminot nogalināto "Hizbollah" komandieri Imadu Mugnije, svētdien paziņoja Kuveitas iekšlietu ministrs šeihs Džabers Haleds as Sabahs.
"Mēs deportēsim visus ārvalstniekus, kuri piedalījās sēru mītiņā. Mēs īstenosim šo lēmumu un neatkāpsimies no tā," laikrakstam "Al Watan" teica as Sabahs.

Viņš gan neminēja, cik daudz cilvēku tiks deportēti un vai ministrija ir sākusi apzināt aizdomās turētās personas.

Mītiņš, kurā piedalījās simtiem šiītu aktīvistu, kuru vidū bija kuveitieši, bahreinieši, libānieši un irāņi, izraisīja sašutumu šajā ar naftu bagātajā emirātā, jo Mugnije pirms 20 gadiem tika apsūdzēts Kuveitas lidmašīnas nolaupīšanā.

Reakcija uz protestiem ir pieņēmusi reliģisku nokrāsu Kuveitā, kur viena trešdaļa no miljona pastāvīgo iedzīvotāju ir šiīti.

Četri juristi un iekšlietu ministrs sakarā ar protestu ir ierosinājuši lietu pret Kuveitas parlamenta deputātiem Adnanu Abdulsamadu un Ahmadu Lari, kā arī pret virkni vadošo šiītu aktīvistu.

Trīs vadošie aktīvisti atrodas apcietinājumā un tiek nopratināti, jo viņi tiek turēti aizdomās par piederību iepriekš nepazīstamai organizācijai "Hizbollah Kuwait".

Prokuratūra arī plāno nopratināt citus, to vidū bijušos parlamenta deputātus un kādu municipālās padomes locekli, kuri saistīti ar šīm pašām apsūdzībām.

Tomēr Abdulsamadu un Lari nevar nopratināt, kamēr parlaments nav atņēmis viņiem imunitāti.

Mugnije tika nogalināts pagājušajā mēnesī Damaskā, sprāgstot automašīnā ievietotai bumbai. Viņu raksturo kā "varoni mocekli", taču Kuveita norāda, ka viņš bija atbildīgs par divu kuveitiešu pasažieru nogalināšanu nolaupītajā lidmašīnā 1988.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!