Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kuveitas parlamentā tiek izskatīti vairāki likumprojekti, kuru mērķis ir samazināt valstī dzīvojošo ārvalstnieku īpatsvaru valstī jeb "demogrāfisko nelīdzsvarotību", kā tas definēts likumprojektos, raksta Tuvo Austrumu medijs "Albawaba".

Parlamenta Cilvēkresursu komitejā izskatīts minētais jautājums saistībā ar vietējā darbaspēka problēmām un vīzu tirdzniecības jautājumiem, norādījis tās priekšsēdētājs Halils Al-Salehs. Komiteja šos jautājumus apspriedusi arī ar Sociālo un ekonomikas lietu ministri Mariamu Al-Akīlu, kura arī piedāvājusi savus risinājumus.

Kā viena no problēmām, kuru kuveitieši vēloties risināt, ir īpaši liels noteiktu tautu pārstāvju īpatsvars, nekonkretizējot, kas tās ir par tautām. Sociālo lietu ministrija piedāvājusi īstermiņa un ilgtermiņa risinājumus, tostarp veidu, kā pārtraukt darba attiecības ar aptuveni 360 000 ārvalstniekiem, vēsta medijs.

Pēdējos 15 gados no 2005. līdz 2020. gadam Kuveitas pilsoņu skaits pieaudzis par 55%, bet valstī esošo ārvalstnieku – par 100%. Kuveitā dzīvo aptuveni 4,4 miljoni iedzīvotāju, no kuriem tikai 1,4 miljoni ir kuveitieši, bet 1,8 miljoni - citi arābi.

Ārvalstnieku samazināšanas programma, dēvēta arī par kuveitizāciju, sākta 2018. gadā, lai vietējiem iedzīvotājiem palielinātu darba iespējas sabiedriskajā sektorā. Vairākas ministrijas jau paziņojušas par vairāk nekā 50% tajās strādājošo ārsvalstnieku atlaišanu.

Delfi jau rakstīja, ka arī Omānā notiek līdzīgi procesi. Pirms vairākiem gadiem uzsākta tā dēvētā omanizācija, kurai jānoslēdzas jau nākamgad – visos sabiedriskā sektora darbos līdz 2021. gada jūlijam ārvalstniekus jānomaina Omānas pilsoņiem.

Pēdējos gados arī citas Līča valstis aktīvi strādā pie ekonomikas diversifikācijas, atsakās no dažādiem pabalsta veidiem, izvērš izglītības programmas un ievieš vietējo iedzīvotāju nodarbināšanas politiku, kuras mērķis ir pilsoņu iesaiste tautsaimniecībā.

Šajās arābu monarhijās dzīvo ap 25 miljoniem iebraucēju, no kuriem liela daļa strādā slikti apmaksātos un nekvalificētos darbos, taču vienlaikus ierasta ir prakse augsti kvalificētu speciālistu vakancēm un vadošiem amatiem piemeklēt kandidātus no Eiropas, Ziemeļamerikas vai citām pasaules malām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!