Foto: AFP/Scanpix
Kuveitas emīrs Sabahs al Ahmads as Sabahs otrdien kārtējo reizi atlaidis parlamentu, informē ārvalstu masu mediji.

Valsts vietējie mediji norāda, ka šis lēmums saistīts ar vēlmi noregulēt politisko krīzi valstī. Pats emīrs paziņojis, ka "parlamenta atlaišana ir pamatota ar pēdējā laika notikumiem valstī, kas apdraud valsts augstākās intereses", ziņo informācijas aģentūra KUNA.

Novembra beigās Kuveitā tika atstādināta valdība, ko vadīja emīra radinieks šeihs Nasers al Muhameds al Ahmeds al Džabers as Sabahs, kuru opozīcija vairākkārt apsūdzēja korupcijā. Par jauno premjeru kļuva bijušais aizsardzības ministrs, arī valdošās ģimenes pārstāvis šeihs Džabers al Mubaraks as Sabahs. Līdz jaunā Ministru kabineta izveidošanai pienākumus turpina pildīt iepriekšējie ministri.

Telekanāls "Al Arabia" vēsta, ka valdības ministri nosūtījuši emīram vēstuli, paužot neapmierinātību ar parlamenta darbu.

Opozīcija uzskata, ka šis ir viens no sliktākajiem parlamentiem valsts vēsturē, kas apkaunojis sevi ne vien ar korupciju, bet arī acīmredzami nekvalitatīvu darbu. Opozīcija cer, ka ārkārtas vēlēšanas palīdzēs atvēsināt nokaitēto atmosfēru valstī. Tāpat opozīcija uzskata, ka gadījumā, ja vēlēšanas būs aizklātas un noritēs bez pārkāpumiem, tai ir cerības iegūt līdz pat 60% mandātu.

Likums paredz, ka ārkārtas parlamenta vēlēšanām jānotiek divu mēnešu laikā. Kuiveitas Nacionālajā sapulcē ir 50 deputāti, kurus ievēl tiešās un aizklātās vēlēšanās uz četriem gadiem. Atlaistais parlaments bija nostrādājis vairāk nekā divus gadus.

Piecos gados, kopš emīrs as Sabahs ir pie varas Kuveitā, viņš parlamentu atlaidis jau četras reizes, bet valdību – septiņas. Visu šo laiku emirāts nespēj atgūties no dziļas krīzes, ko izraisīja likumdevēja un izpildvaras nesaskaņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!