Kuveitā parlamenta vēlēšanās nevienu deputāta mandātu nav ieguvušas sievietes, kas pirmo reizi vēlēšanās piedalījās gan kā kandidātes, gan kā vēlētājas, liecina piektdien publiskotie vēlēšanu rezultāti.
No 249 deputāta amata kandidātiem 28 bija sievietes, no kurām neviena nav iekļuvusi parlamentā. No 340 000 Kuveitas balsstiesīgo iedzīvotāju 57 procenti ir sievietes.

Kuveitā, kas ir musulmaņu valsts, vēlēšanu tiesības sievietēm piešķīra 2005.gadā, bet tagad viņas šīs tiesības izmanto pirmoreiz.

Sievietēm tika izveidoti atsevišķi balsošanas iecirkņi, un vēl pirms iecirkņu atvēršanas pie tiem izveidojās desmitiem sieviešu garas rindas.

Eksperti bija prognozējuši, ka ietekmīgo konservatīvo islāmistu un cilšu balsojums negatīvi ietekmēs sieviešu izredzes tikt ievēlētām.

Vēlēšanās pie varas atgriezusies līdzšinējā opozīcija, tostarp islāmisti, iegūstot gandrīz divas trešdaļas mandātu.

Vēlēšanas tika sasauktas pēc tam, kad pagājušajā mēnesī emīrs šeihs Sabahs al Ahmads al Sabahs atlaida parlamentu, kurā ir 50 deputāti, jo valdībai un opozīcijai bija izveidojušās nopietnas domstarpības saistībā ar vēlēšanu likuma reformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!