Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas varasiestādēm pastiprinot cīņu pret labējo ekstrēmismu armijā, oktobrī tiks nomainīts Vācijas militārā izlūkdienesta MAD vadītājs, ceturtdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere ar viņa piekrišana nolēmusi atcelt Kristofu Grammu no MAD vadītāja amata, paziņoja ministrija, piebilstot, ka drīzumā tiks izraudzīts jauns vadītājs. Gramms vadījis MAD kopš 2015. gada janvāra.

Ministrija uzlavēja viņa veikumu aģentūras darbības uzlabošanā un reformu ierosināšanā, bet norādīja, ka viņš un Krampa-Karenbauere ir vienisprātis, ka nākamā modernizācijas fāze prasa jaunu impulsu, tostarp jaunus darbiniekus.

Pēdējos gados Vācijā pieaugušas bažas par labējā ekstrēmisma izplatīšanos armijā. Nākot gaismā faktam, ka armijas kazarmās atklātā vietā izvietotas Vērmahta relikvijas, 2018. gadā toreizējā Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena deva rīkojumu bruņotajiem spēkiem atbrīvoties no visām saitēm ar nacistisko pagātni.

Leiena arī lika pārdēvēt kazarmas, kuru nosaukumos vēl bija saglabājušās Otrā pasaules kara dalībnieku vārdi. Šovasar Krampa-Karenbauere deva rīkojumu daļēji izformēt Bundesvēra Īpašo uzdevumu komandu (KSK), kas tikusi kritizētu par labējo ekstrēmismu. Vācijas valdība ir vienojusies par likumprojektu, kas paātrinātu ekstrēmismā un nopietnos noziegumos iesaistītu karavīru izslēgšanu no armijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!