Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda stāsies tiesas priekšā par nolaidību, kas saistīta ar viņas lomu kādā šķīrējtiesas lietā, kad viņa bija Francijas finanšu ministre, ceturtdien pavēstīja par šo lietu informētas personas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Lietu iztiesās miertiesneši Republikas tiesā (CJR). Šī institūcija nodarbojas ar lietām pret ministriem vai bijušajiem ministriem pārkāpumiem, kas paveikti esot amatā.

Savukārt SVF valde "turpina izrādīt tās uzticību izpilddirektores spējām efektīvi pildīt viņas pienākumus", paziņoja SVF preses sekretārs Džerijs Raiss.

Septembrī Francijas prokuratūra aicināja izbeigt lietu pret Lagardu.

Oficiālā izmeklēšana pret Lagardu tika sākta 2014.gadā.

2007.gadā toreizējā Francijas finanšu ministre Lagarda uzticēja privātai šķīrējtiesai izšķirt strīdu starp magnātu Bernāru Tapī un banku "Credit Lyonnais", un 2008.gadā šķīrējtiesnesis lēma par labu Tapī.

Šķīrējtiesnesis nolēma, ka bankai "Credit Lyonnais", kuru magnāts apsūdzēja nemākulīgā darījuma īstenošanā par Tapī piederošā sporta apģērbu ražotāja "Adidas" pārdošanu 1993.gadā, jāizmaksā uzņēmējam 285 miljoni eiro, bet kopā ar procentiem - 403 miljoni eiro.

Tā kā banka "Credit Lyonnais" 1993.gadā piederēja valstij, kompensācija uzņēmējam bija jāizmaksā Francijas valstij.

Tapī bija tuvs toreizējam Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī. Lagarda tiek vainota nevis par personīgu iedzīvošanos, bet gan par toreizējā prezidenta atbalstītājam labvēlīga lēmuma pieņemšanu.

Izmeklēšana pret Lagardu par nolaidību ir saistīta ar strīda izšķiršanas nodošanu privātai šķīrējtiesai un it īpaši ar to, ka viņa neapstrīdēja šķīrējtiesas lēmumu, kas bija labvēlīgs Tapī, bet nelabvēlīgs valstij.

Lagarda noliedz, ka būtu izdarījusi kādu likumpārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!