Foto: AFP/Scanpix
No amatiem trešdien atkāpusies gandrīz puse Spānijas sociālistu partijas (PSOE) izpildkomitejas locekļu, mēģinot panākt partijas līdera Perdo Sančesa aiziešanu no amata, paziņojis partijas pārstāvis.

"Šodien tika iesniegtas (..) 17 atkāpšanās," aģentūrai AFP atklāja PSOE pārstāvis. Iepriekš no amatiem jau bija atkāpušies divi valdes locekļi, kas nozīmē, ka kopā atkāpušies jau 19 cilvēki.

Partijas statūti prasa, lai šādā gadījumā partijas izpildkomiteja 35 cilvēku sastāvā tiktu atlaista un tās vietā stātos pagaidu administrācija, piebilda partijas pārstāvis.

137 gadus veco partiju ilgi vajā iekšējā šķelšanās, un tā ir pastiprinājusies pēc tam, kad PSOE cieta smagus zaudējumus nedēļas nogalē notikušajās reģionālajās vēlēšanās Galisijā un Basku zemē.

Krīze PSOE notiek brīdī, kad Spānija deviņus mēnešus dzīvo bez pilnīgi rīcībspējīgas valdības.

Lai gan vēlēšanās, kas notika decembrī un jūnijā, visvairāk balsu ieguva līdzšinējā konservatīvā premjerministra Mariano Rahoja vadītā konservatīvā Tautas partija (PP), tā nespēja izcīnīt absolūto vairākumu, lai varētu veidot valdību kaut vai bez netieša citu partiju atbalsta.

Sančesa stūrgalvīgā atteikšanās ļaut savam ilggadējam sāncensim izveidot valdību vairo risku, ka Spānijai nāksies izsludināt vēl vienas parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas būs jau trešās pēdējā gada laikā.

Daudzi PSOE biedri vēlas, lai Sančess ļauj PP izveidot valdību, atturoties balsojumā par uzticību tai un sociālistiem aizejot opozīcijā, kur tie varētu nostiprināt savas pozīcijas.

Sančess tomēr pirmdien paziņoja, ka neatkāpsies no līdzšinējās pozīcijas, liedzot Rahojam izveidot jaunu mazākuma valdību. Tā vietā Sančess cer izveidot koalīciju ar kreiso ekstrēmistu partiju "Podemos" ("Mēs varam").

Pēc vienošanās ar centrisko partiju "Ciudadanos" un Kanāriju salas reģionālo konservatīvo partiju Rahojam vienalga pietrūkst sešu balsu, lai nodrošinātu absolūto vairākumu, kam nepieciešamas 176 deputātu balsis.

Taču, lai varētu izveidot PP vadītu mazākuma valdību, pietiktu ar sociālistu atturēšanos uzticības balsojumā.

Ja partijas nespēs jauno valdību izveidot līdz 31.oktobrim, nāksies izsludināt vēl vienas vēlēšanas, kas varētu notikt ap Ziemassvētkiem.

Taču Sančess joprojām uzstāj, ka vēlas, lai PP pie varas nomainītu "pārmaiņu valdība".

Pirmdien viņš paziņoja, ka vēlas, lai 23.oktobrī notiktu sociālistu iekšējās vēlēšanas, kurās viņš atkārtoti kandidētu uz partijas līdera amatu.

Sociālisti sākuši zaudēt savus atbalstītājus, kas pieslejas "Podemos", kura pretendē aizstāt viņus kā lielākā partija politiskā spektra kreisajā flangā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!