Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Kemerovas apgabalā medicīnas iestāžu kredītu parāds sasniedzis 1,7 miljardus rubļu (22,7 miljoni eiro) – aizņēmumi ņemti, lai izpildītu prezidenta Vladimira Putina rīkojumu par algu palielināšanu medicīnas darbiniekiem, vēsta "Kommersant".

Kā medijam pastāstīja apgabala vicegubernatore sociālās politikas jautājumos, pastiprināti noformēt kredītus, lai izpildītu Putina rīkojumu, slimnīcas sākušas 2012. gadā.

"Medicīnas iestādes nebija ekonomiski gatavas izpildīt rīkojumu. Nebija aprēķināts ienākumu un izdevumu balanss, nebija slēgti neefektīvie izdevumi, galvenajiem ārstiem nebija izpratnes par šo mehānismu – un joprojām nav. Galveno ārstu kā vadītāju neefektīvais darbs, sistēmas trūkums – tas viss noveda pie finanšu bedres," medijs citē Jeļenu Mališevu.

2012. gadā algu paaugstināšana kļuva par slimnīcu primāro uzdevumu, tāpēc nācās ņemt kredītus, lai spētu segt arī pārējos slimnīcu izdevumus, stāsta apgabala Veselības departamenta priekšnieka vietnieks Aleksandrs Brežņevs.

Lai samazinātu parādus, vietvara nolēmusi slimnīcas apvienot. Tagad efektīvi strādājošām slimnīcām tiek pievienotas zaudējumus nesošās, pastāstīja medija avots mediķu aprindās.

Jāatzīmē, ka pēc 2018. gada prezidenta vēlēšanām Krievijā, kurās Putins ieguva iespēju vadīt valsti vēl vienu sešu gadu termiņu, Kremļa saimnieks parakstīja jaunu dokumentu paketi jeb tā sauktos "maija rīkojumus". Dokuments uzdod valdībai divas reizes samazināt nabadzīgo iedzīvotāju skaitu un palielināt vidējo mūža ilgumu līdz 78 gadiem, kā arī Krievijai iekļūt pasaules lielāko ekonomiku pieciniekā.

Saskaņā ar šo plānu Putina 12 nospraustie mērķi jāsasniedz līdz 2024. gadam, atsevišķiem punktiem līdz 2030. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!