Foto: AP/Scanpix/LETA

Pasaules valdībām ir jāņem vērā zinātnes atziņas un jārīkojas nekavējoties, lai novērstu klimata katastrofu, secināts ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) jaunajā klimata zinātnes ziņojumā.

Kā aģentūru LETA informēja Pasaules Dabas fonda (PDF) komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga, šomēnes ir apstiprināts ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) jaunais klimata zinātnes ziņojums, kurā apkopoti jaunākie zinātniskie pētījumi.

Kā norāda Šteinberga, IPCC Sestajā novērtējuma kopsavilkuma ziņojumā (AR6) ir uzsvērts, ka ir strauji jāsamazina emisijas, lai sasniegtu starpposma mērķus klimata jomā - līdz 2030. gadam siltumnīcefekta gāzu emisijas jāsamazina par 43%, bet līdz 2035. gadam - par 60%, lai līdz gadsimta vidum sasniegtu nulles emisiju līmeni un nepieļautu, ka globālā temperatūra pārsniedz bīstamo 1,5 grādu robežvērtību.

Ziņojumā vērtēts, ka pašreizējā politika nav atbilstoša šo mērķu sasniegšanai, neraugoties uz pieejamo risinājumu klāstu. Gaidāms, ka valstis novērtēs savu progresu šo mērķu sasniegšanā, veicot globālo novērtējumu ANO Klimata pārmaiņu konferencē COP28, kas notiks šogad, piebilda Šteinberga.

PDF mudina valdības ņemt vērā ziņojumā paustos brīdinājumus un steidzami rīkoties, lai īstenotu ziņojumā sniegtos ieteikumus un ierobežotu klimata krīzes ietekmi. Organizācija aicina atbildīgās amatpersonas rīkoties, lai strauji samazinātu emisijas visās nozarēs, palielinātu noturību pret ekstremāliem laikapstākļiem, kā arī aizsargātu un atjaunotu dabu. Paātrināta fosilā kurināmā pakāpeniska samazināšana ir labākais veids, kā izvairīties no tā, lai planēta nepārsniegtu 1,5 grādus.

PDF zinātniece klimata un enerģētikas jautājumos Stefānija Roe uzsver, ka šis ziņojums ir visplašākais klimata zinātnisko datu apkopojums kopš pēdējā novērtējuma, kas tika publicēts gandrīz pirms desmit gadiem. Tajā ir apkopoti secinājumi no pēdējos gados publicētajiem daudzu tūkstošu lappušu apjomīgajiem ziņojumiem, un tajā ir ļoti skaidri izklāstīta klimata pārmaiņu postošā ietekme uz cilvēku dzīvi un ekosistēmām visā pasaulē.

"Dažas valstis jau ir panākušas stabilus emisiju samazinājumus, taču rīcība vēl nav sasniegusi vajadzīgo mērogu un ātrumu. Pašreizējais emisiju līmenis joprojām ir augstākais cilvēces vēsturē, un mēs esam novirzījušies no pareizā ceļa, un laika posms, kad var ierobežot sasilšanu līdz 1,5 grādiem, strauji tuvojas noslēgumam," skaidro Roe.

Pēc PDF pārstāves paustā, IPCC ziņojumi ir ietekmīgi, jo tos izmanto politikas veidotāji un valdības, lai informētu par savu rīcību, veidotu ANO sarunas par klimata pārmaiņām un ietekmētu sabiedrisko domu. Ziņojuma kopsavilkumu, kas paredzēts politikas veidotājiem, valdības detalizēti apsprieda nedēļu ilgajā apstiprināšanas sesijā Šveicē, kas norisinājās no 13. līdz 19. martam.

PDF Klimata programmas vadītāja Katrīna Madara Stadgale atzīst, ka daba ir cilvēku sabiedrotais cīņā ar klimata pārmaiņām. Dabas sistēmas pēdējās desmitgades laikā ir absorbējušas 54% no cilvēka radītajām emisijām un ir palēninājušas globālo sasilšanu, pasargājot cilvēci no daudz nopietnākām klimata krīzes sekām. "Mēs varam ierobežot globālo sasilšanu un pielāgoties klimata pārmaiņām, ja vien rīkosimies steidzami arī dabas atjaunošanas un aizsardzības jomā, jo daba ir neatņemama klimata krīzes risinājuma sastāvdaļa," uzsver Stadgale.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!