Otrdien, 6. jūnijā, kad Krievijas spēki uzspridzināja Kahovkas HES dambi Ukrainā, ANO aicina atzīmēt Krievu valodas dienu.

Vēstīts, ka okupanti uzspridzinājuši Kahovkas HES, līdz ar to izpostot infrastruktūru, radot plūdus un ekoloģisko katastrofu, kā arī apdraudot cilvēkus. Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā kopumā turpinās jau 467 dienas, ko pēdējā laikā pavada ikdienas raķešu un dronu-pašnāvnieku uzlidojumi Ukrainas pilsētām.


Savukārt ANO otrdien aicina atzīmēt tā saukto Krievu valodas dienu. ANO vietnē skaidrots, ka krievu valodai veltīto dienu 2010. gadā ieviesusi Apvienoto Nāciju izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) – tādas dienas radītas katrai no sešām oficiālajām ANO valodām: arābu, ķīniešu, angļu, franču, krievu un spāņu.

Organizācija arī uzsver, ka krievu valodai veltītā diena saskaņota ar krievu dzejnieka Aleksandra Puškina dzimšanas dienu 6. jūnijā. ANO uzsver, ka pasaulē ir aptuveni 258 miljoni krievu valodas lietotāju.

ANO tīmekļa vietnē otrdien publicētajā rakstā par Krievu valodas dienu nekas par galvenās valodas lietotājas – Krievijas – iebrukumu Ukrainā nav minēts.

Tomēr šīs dienas izcelšanu, kur roku pieliek arī Krievijas oficiālās iestādes, pamanījuši un savu neizpratni izrādījuši sociālo tīklu lietotāji, kuriem laika izvēle tādam pasākumam nešķiet piemērota.

Savukārt Latvijas vēstniece ANO Katrīna Kaktiņa norādījusi, ka krievu valoda nepieder tikai Krievijai, kā arī tai nepieder cilvēki, kuri runā krieviski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!