Afroamerikāņu kopienas pārstāvji trešdien pauda sašutumu par kādu laikrakstā "New York Post" publicētu karikatūru, kura esot rasistiska un pielīdzinot ASV prezidentu Baraku Obamu pērtiķim, kas ir vēsturiski ierasts simbols, lai izteiktu rasistisku attieksmi pret melnādainajiem.

Savukārt laikraksts norāda, ka karikatūra parodējot Vašingtonas politikas ieradumus. Zīmējumā, kurš ir atsauce uz šonedēļ Konektikutā notikušu reālu atgadījumu, redzami policisti, kas šauj uz šimpanzi, un viens no policistiem saka: "Viņiem būs jāatrod kāds cits, kurš uzrakstīs nākamo [ekonomikas] stimulēšanas likumprojektu."

Otrdien Obama parakstīja paša ierosināto un Kongresa apstiprināto ekonomikas stimulēšanas pasākumu paketi, kas paredz šim nolūkam atvēlēt 787 miljardus dolāru, un karikatūras kritiķi uzskata, ka tajā redzamais nošautais pērtiķis simbolizē jauno ASV prezidentu, kurš kļuvis par pirmo melnādaino Baltā nama saimnieku.

"Karikatūra šodienas "New York Post" labākajā gadījumā ir satraucoša, ņemot vērā vēsturiskos uzbrukumus afroamerikāņiem, kas esot pielīdzināmi mērkaķiem," uzskata pilsonisko tiesību aizstāvis Als Šārptons.

Aktīvists, kurš karikatūru raksturo kā "aizskarošu un vērstu uz konfliktu radīšanu", apņēmies ceturtdien pie laikraksta redakcijas sarīkot demonstrāciju.

Arī Ņujorkas pilsētas domnieks Lerojs Komrijs atzīst, ka saņēmis neskaitāmus tālruņa zvanus no sašutušajiem vēlētājiem.

"Šādas vardarbīgas un rasistiskas karikatūras publicēšana ir apvainojums visiem ņujorkiešiem," uzsver Komrijs.

"Tas bija nelaimīgs gadījums, kurā nopietni tika ievainota cilvēciska būtne, nevis iespēja mētāties ar bīstamu retoriku," piebilda pilsētas domnieks, atsaucoties uz pirmdien notikušo incidentu, kura laikā Stemfordas policija bija spiesta nošaut 90 kilogramus smagu šimpanzi pēc tam, kad pērtiķis, kas tika turēts kā mājdzīvnieks, gandrīz nogalināja sava saimnieka draugu un uzbruka policijas automobilim.

Par Trevisu dēvētā šimpanze savulaik filmējusies televīzijas reklāmās, bet šobrīd cieta no Laimas slimības.

"New York Post" galvenais redaktors Kols Alans savā paziņojumā norāda, ka karikatūra ir "nepārprotama parodija".

"Tā visumā izsmej Vašingtonas centienus atdzīvināt ekonomiku. Bez tam Als Šārptons sevi tikai parādījis kā publicitātes oportūnistu," norāda Alans.

Tikmēr Nacionālā melno žurnālistu apvienība karikatūru raksturojusi kā "zemāko iespējamo gaumes un šķiras kopsaucēju".

""The New York Post" izdevējs un redaktors saviem lasītājiem ir parādā paskaidrojumus," uzsver apvienības prezidente Barbara Siara.

Labēji noskaņotais laikraksts "The New York Post" pieder Rūperta Mērdoka mediju konglomerātam "News Corp".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!