Ātrās palīdzības dienestu darbiniekiem Čehijā ir līdzīga sadarbība ar apbedīšanas birojiem kā nesen publiskotajos gadījumos Polijā, otrdien raksta Prāgas laikraksti "Lidove noviny" un "Blesk".
Publikācijās teikts, ka apbedīšanas biroji maksās par informāciju par cilvēkiem, kuri miruši slimnīcās vai ātrās palīdzības automašīnās, vai arī ārsti viņus atraduši mirušus. Ārsti, medmāsas un policijas darbinieki noslēguši darījumus ar lielākajiem apbedīšanas birojiem, kuri var atļauties šādus maksājumus.

Kāda vārdā nenosaukta medmāsa sacīja "Lidove noviny", ka viens zvans apbedīšanas kompānijai par negadījuma upuri var ļaut, piemēram, ātrās palīdzības automašīnas šoferim nopelnīt līdz 1700 Čehijas kronu (ap 29 latiem). Daži medicīnas iestāžu darbinieki dienā šādā veidā nopelna 4000 kronas, viņa sacīja.

Polijas iekšlietu ministrs Kšištofs Janiks pagājušo ceturtdien atzina, ka policija izmeklē ātro palīdzības dienestu darbu desmitiem Polijas pilsētās saistībā ar apsūdzībām, ka mediķu personāls saņēmis naudu par bojā gājušo nodošanu konkrētiem apbedīšanas birojiem.

Janiks neatklāja, kurās pilsētās tiek veikta izmeklēšana, taču atzina izmeklēšana ir ļoti plaša.

Polijas prokuratūra trešdien uzsāka izmeklēšanu apsūdzībās, ka Lodzas pilsētā ātrās palīdzības dienesta slimnīcas mediķi ilgus gadus nodarbojušies ar slimnieku nogalināšanu un viņu līķu pārdošanu, saņemot naudu no apbedīšanas biroja par pagādāto "darbu".

Notikums nonāca atklātībā no raksta Polijā visvairāk pārdotās avīzes "Gazeta Wyborcza" pirmajā lapā, kurā minēts par amatpersonu aizdomām, ka šāda prakse ir satraucoši plaša.

Laikraksts apgalvoja, ka ātrās palīdzības dienesta ārsti "pārdod" mirušo ķermeņus apbedīšanas birojiem, un lai palielinātu savu peļņu, mediķi pirms aptuveni desmit gadiem sākuši smagi slimajiem dot medikamentus, kuri paātrināja nāvi.

Laikraksts apsūdzības pret Lodzas slimnīcas personālu pielīdzināja slepkavībai. Rakstā teiks, ka ārsti pacietiem ievadījuši nāvējošu zāļu devas, kas izraisa nosmakšanu.

Pēc laikraksta rīcībā esošajām ziņām, minētās slimnīcas ārsti un sanitāri spieduši mirušo cilvēku piederīgajiem izmantot kādas konkrētas apbedīšanas firmas pakalpojumus. Pēdējā mediķiem pēc tam par katru klientu maksājusi 1200 līdz 1800 zlotu (186 līdz 279 lati).

Lodzas policijas ir izveidojusi īpašu telefonu līniju aculieciniekiem un pacietu radiniekiem, kam ir aizdomas par kādiem nāves gadījumiem. Veselības ministriju uzsākusi izmeklēšanu visā valstī par konkrētu zāļu izmantošanu ātrās palīdzības dienestā.

Šīs apsūdzības ir nodarījušas ievērojamo triecienu Polijas pārāk maz finansētajai veselības aprūpes sistēmai, kura jau ir iesaistīta korupcijas skandālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!