Augļa dzimuma noteikto abortu dēļ vairāk nekā 24 miljoni ķīniešu pēc desmit gadiem varētu nespēt atrast sev līgavu, pirmdien ziņo Ķīnas plašsaziņas līdzekļi.

Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas pētījums min dzimumu nevienmērību jaundzimušo vidū kā nopietnāko demogrāfisko problēmu valstī ar 1,3 miljardiem iedzīvotāju, vēsta "Global Times". Kā norāda pētījuma autori, augļa dzimuma noteiktie aborti ir ārkārtīgi izplatīti, īpaši lauku apvidos, kur kultūrā iesakņojies uzskats, ka zēnu piedzimšana ir vēlamāka.

Pētnieks Vans Guandžou atzinis, ka asimetriska dzimumu proporcija jaundzimušo vidū varētu radīt grūtības atrast sev līgavu vīriešiem ar zemiem ienākumiem, kā arī paplašināt vecuma plaisu starp partneriem.

Savukārt sociologs Vans Juešens norādījis, ka vīrieši no Ķīnas nabadzīgākajiem rajoniem būs spiesti samierināties ar vēlām laulībām vai arī palikt vientuļi uz mūžu, kas "varētu pārtraukt ģimenes līnijas". "Vīriešiem no laukiem, kas būs vecāki par 40 gadiem, iespējas apprecēties būs nelielas. Kļūstot vecākiem, tie būs vairāk atkarīgi no sociālā nodrošinājuma, jo viņiem būs mazāk ģimenes resursu, uz ko paļauties," sacīja Vans.

Atsaucoties uz Ķīnas Nacionālo iedzīvotāju un ģimenes plānošanas komisiju, laikraksts min, ka rajonos ar lielu vīriešu pārsvaru izplatītas sieviešu nolaupīšanas un tirdzniecība, nelegālās laulības un piespiedu prostitūcija.

Kamēr par normālu vīriešu un sieviešu proporciju tiek uzskatīti 103 līdz 107 vīrieši uz katrām 100 sievietēm, 2005.gadā - pēdējā, par kuru pieejama informācija, - uz katrām 100 meitenēm bija piedzimuši 119 zēni.

Ķīna ieviesa "viena bērna" demogrāfiskās kontroles politiku 1979.gadā. Pētnieki norāda, ka dzimumu disproporcijas problēma parādījās astoņdesmito gadu vidū, kad sievietēm parādījās iespēja noskaidrot augļa dzimumu, kā rezultātā aizvien palielinājās augļa dzimuma noteikto abortu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!