Afganistānas misijā iesaistītās valstis nākamajā nedēļā Kabulā gaidāmajā starptautiskajā konferencē vēlas vienoties par drošības kontroles nodošanu vietējiem spēkiem līdz 2014.gadam, svētdien vēsta britu laikraksts "The Independent on Sunday".

Kā liecina izdevuma rīcībā nonākušie dokumenti, jau sākot no šī gada tiks uzsākts pārejas posms.

"Starptautiskā sabiedrība pauž atbalstu Afganistānas prezidenta mērķim, ka Afgāņu Nacionālās drošības spēkiem (ANSF) līdz 2014.gadam beigām būtu jāvada un jāveic visas militārās operācijas visās provincēs," teikts konferencei sagatavotajos materiālos.

Turklāt starptautiskā sabiedrība grasās nākt klajā ar solījumu turpināt "sniegt nepieciešamo atbalstu, lai uzlabotu drošību šajā laikā, kā arī turpinātu atbalstīt ANSF apmācīšanu, nodrošināšanu ar ekipējumu un pagaidu finansēšanu".

Starp konferences dalībniekiem būs ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kā arī augsta ranga pārstāvji no vairāk nekā 60 valstīm un starptautiskajām organizācijām.

Konferenci vadīs Afganistānas prezidents Hamids Karzai un ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Tikmēr, gatavojoties vērienīgajam notikumam, Afganistānas galvaspilsētā ievērojami pastiprināti drošības pasākumi.

Kabulā izvietoti tūkstošiem papildu drošības spēku. Pirmdien un otrdien būs slēgta Kabulas lidosta.

Vairums delegātu ieradīsies tikai uz vienu dienu privātajās vai valdības lidmašīnās, atklāja vārdā neminēts informācijas avots.

"Mums ir jābūt gataviem faktam, ka nemiernieki centīsies izjaukt" konferenci, apliecināja NATO pārstāvis. "Tiek īstenoti piesardzības pasākumi, taču neviens nevar sniegt 100% garantijas."

20.jūlijā gaidāmā konference tiek uzskatīta par afgāņu valdības mēģinājumu uzsākt pāreju no atkarības no Rietumiem uz patstāvīgu un atbildīgu valsts vadīšanu.

Plānots, ka afgāņu amatpersonas sagatavojušas virkni priekšlikumu - sākot no pārvaldības, ekonomikas un sociālo lietu uzlabošanas līdz pat likuma varas nodrošināšanai, cilvēktiesībām, reģionālajai un globālajai partnerībai.

Tāpat afgāņu valdība atskaitīsies par līdz šim sasniegto.

ASV un NATO spēku karavīru skaits Afganistānā šobrīd sasniedz teju 150 000. Šogad cīņā pret talibiem krituši jau vairāk nekā 370 militārpersonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!