Cilvēks, kurš sarunās ar Afganistānas valdību uzdevies par augsta ranga talibu sarunvedēju, patiesībā bijis viltvārdis, atsaucoties uz diplomātiem un citām sarunām tuvu stāvošām amatpersonām, otrdien vēsta laikraksts "The New York Times".

Mēnešiem ilgi tika uzskatīts, ka NATO atbalstītajās Kabulas izlīguma sarunās ar nemierniekiem panākts progress, jo tajās, kā tika uzskatīts, piedalījies viens no vadošajiem talibu komandieriem Mulla Ahtars Mohameds Mansūrs.

Tomēr tagad ASV amatpersonas vairs nelolo cerības, ka sarunvedējs patiešām varētu būt bijis Mansūrs, vai arī vispār kāds no vadošajiem talibu līderiem.

"Tas nav viņš," Kabulā sacīja Rietumu diplomāts, kurš pats tieši bijis iesaistīts sarunās. "Un mēs viņam iedevām daudz naudas."

NATO un afgāņu līderi apliecinājuši laikrakstam, ka trīs reizes tikušies ar viltvārdi, kurš ieradies no Pakistānas. Viņš pat Kabulā nogādāts NATO lidmašīnā un ticis pieņemts Afganistānas prezidenta pilī, kur ticies ar pils saimnieku - prezidentu Hamidu Karzai.

Kā laikrakstam atzina ASV amatpersonas, tām jau no sākta gala bijušas šaubas par sarunvedēja patieso identitāti.

Kad Kandahārā, Afganistānas dienvidos, notika jau trešā sarunu kārta, kāds cilvēks, kurš zināja, kā izskatās Mansūrs, apliecināja, ka nepazīst cilvēku, kurš uzdodas par šo talibu komandieri.

Tostarp nedz ASV, nedz Afganistānas amatpersonas viltvārdim nav teikušas, ka viņš atmaskots, turklāt daži afgāņu pārstāvji pat pauda cerību, ka viņš atgriezīsies, lai sarunas turpinātu.

Dažas amatpersonas laikrakstam izteica pieņēmumu, ka šis viltnieks uzdevies par Mansūru, lai iedzīvotos bagātībā, kamēr citi uzskata, ka sarunvedējs patiesībā ir talibu vai arī Pakistānas slepenā dienesta ISI aģents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!