Foto: AFP/Scanpix
Ietekmīgais Serbijas laikraksts "Politika" pirmdien publiskoja juridisku dokumentu saturu, kuros Albānijas premjerministrs Sali Berišs identificēts kā viens no galvenajiem ieroču tirgotājiem Kosovas 1988. un 1999.gada kara laikā.

"Sali Berišs bija viens no galvenajiem ieroču tirgotājiem Kosovas konflikta laikā. Serbijas kara noziegumu prokuratūras dokumentos viņa vārdu minējuši četri liecinieki," pirmajā lappusē ziņo valdībai labvēlīgi noskaņotais laikraksts.

"Politika" vēsta, ka kara noziegumu prokuratūras lietā ar numuru 33-08 citēti liecinieki, kas Berišam piederošo īpašumu Albānijas ziemeļos netālu no Tropojes identificējuši kā "ieroču iepirkšanas centru".

Liecinieku vārdi dokumentos nav minēti. Norādīta vienīgi viņu piederība Kosovas Atbrīvošanas armijai (KLA) - albāņu izcelsmes kaujiniekiem, kas cīnījās pret Dienvidslāvijas prezidenta Slobodana Miloševiča serbu spēkiem Kosovā.

Minētos lieciniekus arestēja serbu drošības spēki 1998. un 1999.gada kara laikā, un viņi nopratināti par KLA piekļuvi ieročiem, vēsta "Politika".

Pēc atkāpšanās no prezidenta amata 1997.gadā, Kosovas konflikta laikā Berišs vadīja lielāko opozīcijas partiju Albānijā. 2005.gadā viņš atgriezās pie varas kā Albānijas premjerministrs.

Pirms dažām nedēļām Eiropas Padome publiskoja parlamentārieša Dika Mārtija sagatavoto ziņojumu par Kosovas premjerministra Hašima Tači dalību cilvēku orgānu tirdzniecībā.

Ziņojumā teikts, ka Kosovas līderis Tači vadījis KLA frakciju, kas kontrolējusi slepenus aizturēšanas centrus Albānijā un nodarbojusies ar serbu gūstekņu orgānu kontrabandu pēc Kosovas konflikta.

Ziņojumā teikts, ka Tači darbojies "ne tikai ar bijušo Albānijas pārvaldes struktūru, tostarp tolaik pie varas esošās sociālistu valdības atbalstu un līdzdalību, bet ari ar Albānijas slepenā dienesta un ietekmīgās Albānijas mafijas ziņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!