Šā gada 9.aprīlī Kataras pilsētā Dohā dabasgāzes eksportētājvalstu forumā varētu tikt parakstīta vienošanās par tā sauktās "gāzes OPEC" izveidošanu, atsaucoties uz avotiem arābu valstu diplomātiskajās aprindās, raksta Krievijas izdevums "Kommersant".
Organizācijas, kura apvienotu pasaules lielākās gāzes eksportētājvalstis, dibinātājas būtu Krievija, Irāna, Katara, Venecuēla un Alžīrija.

Janvārī Irānas garīgais līderis ajatolla Ali Hamenei, tiekoties ar Krievijas Drošības padomes sekretāru Igoru Ivanovu, ierosināja izveidot "gāzes OPEC". Savukārt Alžīrijas enerģētikas ministrs Šakibs Helils janvārī izteicās, ka viņa valsts pagaidām neredz šādas organizācijas izveidošanas nepieciešamību.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess iepriekš tika paziņojis par plāniem izveidot Dienvidamerikas gāzes eksportētājvalstu organizāciju, kurā bez Venecuēlas ietilptu arī Bolīvija, kā arī Argentīna un Brazīlija priviliģēto patērētāju statusā. Toreiz eksperti atzīmēja, ka šī Čavesa iniciatīva var atbīdīt otrajā plānā "gāzes OPEC" izveidošanas ideju.

Laikraksts atgādina, ka 2006.gada vasarā Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" noslēdza vienošanos par sadarbību ar Alžīrijas dabasgāzes kompāniju "Sonatrach", bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar Irānas prezidentu Mahmudu Ahmadinedžadu apsprieda gāzes ieguves kopuzņēmuma izveidošanu.

Pagājušā gada novembrī britu laikraksts "Financial Times" ziņoja, ka NATO eksperti ir sagatavojuši ziņojumu, kurā norāda, ka Krievija varētu izveidot gāzes eksportētājvalstu karteli. Pēc tam Krievijas prezidenta administrācijas ekspertu pārvaldes vadītājs Arkādijs Dvorkovičs paziņoja, ka Krievija negatavojas ierosināt šādas struktūras izveidošanu, vēsta "Lenta.ru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!