Dānijas dienas laikraksts "Berlingske Tidende" atklājis slepenu trimdā dzīvojošo irākiešu vervēšanas kampaņu, kas Dānijā risinās visu mēnesi, ziņo informācijas aģentūra "Ritzau".
Pārbēdzēji no Irākas tiks apmācīti ASV Tasaras karabāzē Ungārijā, lai viņi palīdzētu ASV vadītajā karā pret Irākas prezidentu Sadamu Huseinu, pagājušās nedēļas nogalē ziņoja "Berlingske Tidende".

Vervēšanas kampaņas mērķis ir apmācīt irākiešus sakaru uzturēšanā ar ASV karavīriem gaidāmajā karā pret Irāku. Pēc iespējamās Sadama Huseina gāšanas amerikāņi cer izmantot trimdā dzīvojošos irākiešus valsts administrācijas atjaunošanā.

Vervēšanas kampaņu vada Irākas nacionālais kongress (INC) Londonā. Pagājušo otrdien liels irākiešu kontingents ar lidmašīnu ieradās amerikāņu bāzē Ungārijā.

Perspektīva palīdzēt amerikāņiem ir radījusi dziļu šķelšanos Dānijā dzīvojošajos irākiešos. Daudzi uzskata proamerikāniski noskaņoto Saadu ad Divanu un kādu Dānijā dzīvojošo reliģisko līderi par renegātiem.

"Irākas tauta darīs visu, lai atbrīvotos no Sadama Huseina. Viņš nav tikai diktators vien. Viņš tur savu tautu verdzībā. Bet neviens nedrīkst palīdzēt amerikāņiem. Ikviens, kurš to dara, ir valsts nodevējs, un viņu ģimenes Irākā cietīs no viņu rīcības sekām," teica muftijs Salahs al Hakims, kurš janvārī saņēma lūgumu no INC palīdzēt irākiešu vervēšanā. Al Hakims noraidīja šo lūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!