ASV speciālo uzdevumu vienības jau darbojas Irākā, sagatavojot ceļu iespējamam iebrukumam, dibinot kontaktus ar Irākas opozīciju un izlūkojot raķešu un bruņojuma dislokācijas vietas, ceturtdien ziņoja laikraksts "Washington Post".
Tās ir divas speciālo uzdevumu vienības, kas pēdējā mēneša laikā no kaimiņvalstīm pārvietojas iekšā un ārā no Irākas, ziņo laikraksts, atsaucoties uz divām militārpersonām, kurām ir pazīstama šī stratēģija.

Tādējādi ASV cer, ka sauszemes karaspēka operācijas paātrinās Sadama Huseina gāšanu, ja ASV prezidents Džordžs Bušs nolems sākt karu, viņi teica.

Buša administrācija arī vēlas ātri pabeigt karu, lai nepieļautu, ka starptautiskā sabiedrība zaudē pacietību, it īpaši šī reģiona valstis, kuras ir nobažījušās par ilgstoša konflikta iespēju.

Kara plāni paredz ātri ieņemt lielu Irākas teritorijas daļu, lai ielenktu Bagdādi un līdz minimumam samazinātu kara ietekmi uz civiliedzīvotājiem. Tā ir radikāla atšķirība no 1991.gada kara, kurā sākotnēji tika doti plaši gaisa triecieni pirms sauszemes karaspēka uzbrukuma.

Pagājušajā gadā koalīcijas kara lidmašīnu gaisa triecieni lidojumiem aizliegtajās zonās valsts ziemeļos un dienvidos ir ievērojami iedragājuši Irākas pretgaisa aizsardzību, ko var uzskatīt par sen sāktiem mēģinājumiem vājināt Irākas bruņotos spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!