Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama apsver iespēju dot militāru triecienu Sīrijai, kas būtu ierobežots apmērā un laikā, neievelkot ASV dziļāk konfliktā, tā mērķis sodīt Sīriju par ķīmisko uzbrukumu un atturēt no turpmākas šo ieroču pielietošanas, atsaucoties uz augsta ranga amatpersonām, vēsta laikraksts "Washington Post".

Uzbrukums nebūtu ilgāks par divām dienām, tajā izmantotu no kuģiem palaižamas raķetes un, iespējams, tāla darbības rādiusa bumbvedējus, kas dotu triecienus ar ķīmisko ieroču arsenālu tieši nesaistītiem militāriem mērķiem.

Iespējamā uzbrukuma laiks ir atkarīgs no izlūkošanas ziņām par Sīrijas režīma vainu ķīmisko ieroču pielietošanā, konsultācijām ar sabiedrotajiem un ASV kongresu, kā arī uzbrukuma pamatojuma atrašanas starptautiskajās tiesībās, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo laikraksts.

ASV un Lielbritānija ir piedraudējušas Damaskas režīmam ar nopietnu atbildi pagājušajā nedēļā notikušā iespējamā ķīmiskā uzbrukuma dēļ un apsver trieciena iespējas. Mediji vēsta, ka uzbrukums varētu sākties jau šonedēļ. Ziņas par ķīmisko uzbrukumu Damaskā kopš pirmdienas pārbauda ANO ekspertu komanda, tikmēr ASV jau pirmdien paziņoja, ka pierādījumi pret Sīrijas valdību, kas apsūdzības pilnībā noraida, ir "nenoliedzami".

Opozīcijas aktīvisti apgalvo, ka Damaskas piepilsētu apšaudē  trešdien Sīrijas valdība pielietojusi ķīmiskos ieročus, nogalinot simtiem cilvēku.

"Mēs aktīvi meklējam dažādus juridiskos aspektus, kas varētu ietekmēt lēmumu," atklāja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. ASV karakuģi jau tagad atrodas Vidusjūrā, piebilst "Washington Post".

ANO ekspertu vāktie pierādījumi ir svarīgi, bet nav nepieciešami, lai pierādītu to, kas "balstās faktos, sirdsapziņā un veselajā saprātā", pirmdien paziņoja Kerijs, norādot, ka ASV strauji tuvojas lēmuma pieņemšanai.

Videoieraksti, aculiecinieku un palīdzības organizāciju liecības ir pierādījušas, ka uzbrukums ir noticis, uzsvēra Kerijs, piebilstot, ka drīzumā tiks publiskots ASV izlūkošanas ziņojums.

Vēstīts, ka daudzi no upuriem ir sievietes un bērni, slimnīcās ievestajiem cietušajiem no mutēm nāk putas, kas ir tipisks simptoms nervu gāzes zarīna saindēšanās gadījumā, stāsta aktīvisti. Internetā augšupielādētā video redzams, kā improvizētās slimnīcās tiek sniegta palīdzība cietušajiem. Tāpat vietnē "YouTube" atrodami video ar bojāgājušajiem.

Amatpersonas uzsver, ka tikai Sīrijas valdības rīcībā ir ķīmiskie ieroči un raķetes to nogādāšanai mērķī, režīma spēki turpina kontrolēt ieroču noliktavas, ko novēro ASV izlūkdienesti.

Kerijs apsūdz Sīrija valdību ciniskā mēģinājumā slēpt savu darbību, ne tikai kavējot ekspertu piekļūšanu uzbrukuma vietām, bet arī bombardējot šīs apkārtnes. ASV trieciens, iespējams, varētu notikt tikai tad, kad ANO eksperti pametīs Sīriju.

Jau vēstīts, ka pagājušajā trešdienā Damaskas piepilsētās noticis uzbrukums, kurā saskaņā ar aktīvistu ziņām valdības spēki pielietojuši ķīmiskos ieročus. Uzbrukumā gājuši bojā vairāki simti cilvēku.

Rietumvalstis pieprasīja nekavējoties sākt izmeklēšanu un pielaist notikuma vietai ANO ekspertus, kas pirms dažām dienām bija ieradušies Sīrijā izmeklēt citas sūdzības par iespējamu ķīmisko ieroču pielietošanu. Pēc vairāku dienu vilcināšanās Damaska svētdien atļāva ekspertiem sākt darbu, bet pirmdien inspektoru konvoju apšaudīja snaiperi.

Damaska kategoriski noliedz, ka būtu pielietojusi masu iznīcināšanas ieročus, apsūdzot tajā nemierniekus. Tikmēr Rietumvalstis apsver militāra trieciena iespējamību bez ANO Drošības padomes mandāta, ko nav iespējams iegūt Ķīnas un Damaskas galvenās sabiedrotās - Krievijas nostājas dēļ.

Maskava brīdina, ka uzbrukumam Sīrijai būs "katastrofālas sekas".

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Konfliktā arvien vairāk pieaug reliģiskā un etniskā vardarbība dažādo grupu vidū. Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā. Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. 

Rietumus ļoti satrauc iespēja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki varētu pielietot ķīmiskos ieročus, kuri ir valdības rīcībā. Tāpat nopietnas bažas rada bīstamā bruņojuma nonākšana pret valdību karojošo nemiernieku rokās, kuru rindās ir daudz radikālo islāmistu un ar teroristu organizācijām saistītas personas.

ANO ir saņēmusi 13 ziņojumus par iespējamiem gadījumiem, kad konfliktā pielietoti ķīmiskie ieroči. Vienu no tiem iesniegusi Damaska, bet lielāko daļu ASV, Francija un Lielbritānija.

Gan Sīrija valdība, gan bruņotie nemiernieki noliedz, ka būtu pielietojuši ķīmisko bruņojumu, to lietošanā apsūdzot viena otru.

Tiek uzskatīts, ka Sīrijā, kura ir viena no septiņām valstīm, kas nav pievienojusies 1997. ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijai, ir lieli sinepju gāzes uz zarīna krājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!