Amerikāņu militārie plānotāji apsver iespēju izmantot Jordāniju kā placdarmu aviācijas un desanta uzbrukumu izvēršanai pret Irāku gadījumā, ja ASV nolems sākt šādu agresiju.
To trešdien vēstī laikraksts "New York Times", atsaucoties uz vārdā neminētām augsta ranga ASV aizsardzības amatpersonām.

Amerikāņi vēl nav runājuši ar Jordānijas vadītājiem par iespēju izmantot šīs valsts militārās bāzes, bet Jordānijas amatpersonas jau nokritizējušas šo plānu, teikts avīzē.

Gadījumā, ja Vašingtona sāktu karu pret Irāku, lai gāztu Sadamu Huseinu, uzbrukums tiktu veikts no trim pusēm, ietverot aviācijas, sauszemes un jūras spēku operācijas.

"New York Times" norāda, ka Jordānijas bāzu izmantošana dotu amerikāņiem iespēju uzbrukt Irākai no rietumiem, kā arī no ziemeļiem pāri Turcijai un no dienvidiem pāri vairākām Persijas līča valstīm.

Ja Jordānijā tiktu izvietoti ASV kareivji, viņiem būtu vieglāk pamanīt, izsekot un iznīcināt raķetes "Scud", ja Bagdāde tās raidītu uz Izraēlu, kā tas notika 1991.gadā Persijas līča karā.

Laikrakstā teikts, ka ASV prezidents Džordžs Bušs ir apspriedis Vašingtonas mērķi gāzt Sadamu Huseinu ar Jordānijas karali Abdallāhu.

Savukārt Jordānijas ārlietu ministrs Marvans Muašers telefonintervijā "New York Times" no Ammānas sacīja, ka Jordānija nekādā gadījumā netiks izmantota kā placdarms karadarbības izvēršanai pret Irāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!