Viena no atslēgas personām Republikāņu konventā bija Frenks Mermuds, kam ir spēcīgas biznesa saites ar Ukrainu, izpētījis laikraksts "The Guardian".

Medijs norāda, ka šī ir kārtējā norāde uz republikāņu kandidāta ASV prezidenta amatam Donalda Trampa saistību ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Pagājušajā nedēļā Republikāņu partijas konventā apstiprinātajā programmā tika svītrotas atsauces uz atbalstu Ukrainai tās cīņā pret prokremliskajiem un Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Republikāņus pārstāvošais diplomātisko jautājumu koordinators konventā bija Mermuds - bijusī valsts departamenta amatpersona, kas ir Melnajā jūrā bāzēta uzņēmuma "Cub Energy" direktors. Viņš ir arī ASV - Ukrainas Biznesa padomes valdē.

Mermudam ir arī ilglaicīgas saites ar Trampa kampaņas vadītāju Polu Menafortu, kurš 2010. gadā palīdzēja prokrieviskajam Viktoram Janukovičam uzvarēt Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

"The Guardian" noskaidrojis, ka konventā piedalījies arī Filips Grifins, kurš bijis Menaforta palīgs Kijevā.

Kā zināms, pagājušajā nedēļā tika uzlauzti Demokrātu partijas e-pasti, un izmeklētāji uzskata, ka to izdarījuši Krievijas hakeri. Lai gan Maskava to noliedz, tomēr eksperti norāda, ka Putins jau iepriekš mēģinājis ietekmēt Rietumvalstu vēlēšanu gaitu, vēlēšanu laikā īstenojot kiberuzbrukumus mērķiem Francijā, Grieķijā, Itālijā un Latvijā.

Jāatgādina, ka ne tikai viņa komandas izvēle, bet arī paša Trampa izteikumi liecina par redzējumu ārpolitikā, kas ir pretrunā ar ASV līdz šim uzturēto kursu. Viņš publiski slavējis Putinu un apšaubījis NATO vienotību.

Kā iepriekš uzsvēra analītiskais žurnāls "The Atlantic", atklāti apšaubot ASV saistību pildīšanu pret NATO dalībvalstīm, Tramps marginalizē aliansi, nonivelē Eiropas valstu brīvības nozīmi un sola izbeigt ASV dominanci pasaules politikā, tādējādi piepildot Krievijas autokrātiskā līdera kvēlākās vēlmes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!