Foto: stock.xchng

Austrumeiropiešu viesstrādnieku masveida pieplūduma dēļ Lielbritānijas pilsēta Visbīča kļuvusi par noziedzības perēkli, kur situācija, pēc pašu iebraucēju sacītā, ir vēl briesmīgāka nekā Krievijā, vēsta britu laikraksts "Daily Mail".

Laikraksta žurnālisti Visbīču apmeklējuši saistībā ar Latvijas valstspiederīgās Alisas Dmitrijevas nāvi. 17 gadus vecā Alisa ar tēvu, vecmāmiņu un 11 gadus veco māsu dzīvoja Visbīčā.

"Alisas dzīves beigas bija traģiskas, bet viņas nāve piedāvā šausminošu skatu uz daudz plašāku problēmu - austrumeiropiešu narkotiku un noziedzības grupējumiem, kas tiek dēvēti par "Baltijas mafiju" un kurā viņa bija ierauta," raksta "Daily Mail".

"Visbīča reiz bija skaista un turīga pilsēta, kas lepojās ar vecāko gramatikas skolu valstī. Taču tagad starp senajām mājām un bruģakmeņu ielām darbojas narkotiku tirgotāji. Pat dienas laikā starp baznīcas kapakmeņiem guļ dzērāji un baznīcas pagalms ir piemēslots ar alus bundžām, uz kurām ir slāvisku zīmolu nosaukumi," raksta avīze.

Aptuveni trešā daļa no Visbīčas 20 000 iedzīvotāju ir Austrumeiropas, kas īrē sliktas kvalitātes mājvietas no privātajiem namsaimniekiem. "Ielās var dzirdēt ārvalstu valodu kakofoniju," norāda avīze.

Katrai no latviešu, lietuviešu, poļu un krievu kopienām ir savi lielveikali, nelegālās tirdzniecības vietas, klubi un krogi, kas lēti pārdod alkoholu no Austrumeiropas.

"Daily Mail" reportieri apmeklēja Visbīčas pilsētu, no kuras laikraksts saņēmis daudzas vietējo iedzīvotāju vēstules, sūdzoties par pieaugošo slepkavību, seksuālu uzbrukumu un saduršanas gadījumu skaita pieaugumu.

Laikraksta viesošanās pilsētā sakrita ar piecas dienas ilgu policijas operāciju pret vardarbīgiem noziegumiem, kuras ietvaros tika veikti vairāki reidi narkotiku apkarošanai. Policija šīs operācijas laikā konfiscējusi marihuānu 40 000 sterliņu mārciņu vērtībā un apcietinājusi 25 cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par dažādiem likumpārkāpumiem, tostarp saduršanu un laupīšanām.

Visbīčas policijas inspektors Deivids Mērfijs skaidroja, ka noziegumu pieaugumu pārsvarā izraisa jauno migrantu pārmērīgā dzeršana un konfliktēšanā savā starpā. Daudzi no viņiem līdz šim ir izvairījušies no policijas, mainot dzīvesvietas adreses, lai viņus nevarētu notvert.

Kā laikrakstam rakstīja kāds Visbīčas iedzīvotājs, "mēs esam nožēlojamā stāvoklī, taču neviens politiķis nevēlas vērsties pret šo problēmu, baidoties, ka tiks nodēvēts par rasistu".

"Taču masveida latviešu, lietuviešu, poļu un krievu iebraukšana šajā mazajā pilsētā ir, mazākais, satriecoša. Vietējie jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem nevar atrast vietu. Visapkārt ir dzērāji un antisociāla uzvedība. Zagšana veikalos un satiksmes noteikumu pārkāpšana ir ierasta lieta," raksta iedzīvotājs. "Pēdējos divos gados austrumeiropiešu kopienā ir bijušas piecas slepkavības. Šie iebraucēji lieto alkoholu sabiedriskās vietās, urinē uz automašīnām un sienām, un viņi ir ļoti biedējoši un pulcējas grupējumos."

"Sākotnēji viņi ieradās pirms pieciem gadiem, lai strādātu fermās, bet tagad viņiem pieder veikali, kafejnīcas, klubi un restorāni. Narkotiku tirdzniecība un lietošana ir plaši izplatīta," sūrojās vēstules autors.

"Lūdzu, vai kāds var palīdzēt pievērst šai problēmai sabiedrības, politiķu un policijas uzmanību."

Šīs vēstules autors rakstījis arī Lielbritānijas imigrācijas lietu ministram Demienam Grīnam, no Visbīčas apgabala ievēlētajam parlamenta deputātam Stīvam Bārklijam un vietējiem likumdevējiem, lūdzot palīdzību, taču atbildi nav saņēmis.

"Daily Mail" korespondenti aprunājās ar daudziem Visbīčas iedzīvotājiem, kas sūdzējās par lielo skaitu austrumeiropiešu iebraucēju, līdz ar kuriem pilsētā būtiski pieaudzis noziedzības līmenis un huligāniska uzvedība.

Kāda 63 gadus veca kundzīte, kas atteicās izpaust savu vārdu, sacīja, ka vietējie iedzīvotāji baidās diennakts tumšajā laikā iziet uz ielām.

"Netālu no manas mājas ir sadurti divi cilvēki. Parkā kāda sieviete piedzīvoja seksuālu uzbrukumu, ko, pēc policijas sacītā, pastrādāja cilvēks, kas runāja ar ārvalstu akcentu. Nesen gaišā dienas laikā seksuāli uzbrukts arī kādai 13 līdz 14 gadus vecai pusaudzei," stāstīja pensionāre.

Arī imigranti laikrakstam atzina, ka Visbīča kļuvusi bīstama pilsēta un visa veida nacionalitāšu pārstāvji baidās no uzbrukumiem.

"Dažkārt man liekas, ka te ir briesmīgāk nekā Krievijā," sacīja Vadims Polonijs no Maskavas, atzīstot, ka problēmās vainojums alkohols un narkotikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!