Foto: F64
Sāpīgas ekonomiskās reformas Baltijas valstīs vainagojušās ar rezultātu: reģionā parādījusies gaisma tuneļa galā. Šādus secinājumus izdarījis ietekmīgs amerikāņu laikraksts "The Wall Street Journal".

Izdevums norāda, ka Latvija, Lietuva un Igaunija var kalpot par labu piemēru uz sabrukuma robežas esošajai Grieķijai. Šai Vidusjūras valstij pašlaik ir lielākais budžeta deficīts visā Eiropas Savienībā - 12,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), taču Grieķija nesteidz to mazināt.

"Baltijas valstu fiskālās pozīcijas pirms gada bija apdraudētas," atgādina laikraksts, - "taču tām izdevies izturēt triecienu". Laikraksts norāda, ka starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor's" mainījusi reitingu prognozi katrā no trim valstīm no negatīvā uz stabilo, atzīmējot panākumus budžeta konsolidācijā.

Baltijas valstis saglabājušas nacionālo valūtu piesaisti eiro, atsakoties no devalvācijas. "Rezultātā Igaunija joprojām gatavojas iestāties eirozonā 2011. gadā; Lietuva veiksmīgi pārdevusi valsts obligācijas; un pat Latvija, kas krīzē cietusi visvairāk, varēs atgriezties pie izaugsmes 2010. gadā pēc IKP krituma par 18% 2009. gadā," vēsta WSJ.

Kā norāda laikraksts, Baltijas valstīm vēl tāls ceļš ejams un izaugsme, visticamāk, būs ļoti vāja. Latvijā un Lietuvā tā veidos vien 1%, bet Igaunijā - 3%. "Tā vai citādi, visas trīs valstis pierādījušas, ka iekšējā devalvācija ir iespējama, lai gan tā ir ļoti smaga," secina WSJ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!