Šī ir kolorītākā prāva Lielbritānijā – Romāns Abramovičs un Boriss Berezovskis jau mēnesi sacenšas Londonas Augstajā tiesā. Ir pavērts priekškars uz Krievijas megabagātnieku pasauli – ārzonu rēķiniem, Karību jūras kruīzēm un darījumu slēgšanu Londonas pieczvaigžņu viesnīcās, norāda laikraksta "The Guardian" žunālists Luks Hārdings.


"Tomēr, ko jaunu mēs līdz šim esam uzzinājuši?, jautā autors, un pats arī atbild, uzskaitot punktus.

Pirmkārt, Abramovičs nerunā angliski. Viņš sniedz liecības tiesā krieviski, tādēļ tiesnešiem un abu pušu juristiem jāiztiek ar tulkojumu. Bieži gadās kļūmes, tā "boļšoj balans"(liela bilance) tika iztulkots kā "bolshoi ballet" (lielais balets).

"Abramoviča palīgi uzsver, ka viņa dzīves apstākļi nebija labvēlīgi izglītībai. Viņš nevarēja skolā mācīties angļu valodu," raksta autors. Vienlaikus advokāti norāda, ka Abramovičam ir vērīgs stratēģa prāts, un galva strādā ātri. "Abramoviča bezkaislīga sejas izteiksme un intonācijas atgādina [ Krievijas premjerministru Vladimiru ] Putinu, kura bezkompromisa atbildes pauž slēptus draudus," teikts rakstā.

Hārdings uzskata, ka, turpretī, Berezovskis brīvi runā angliski, veidojot garas un krāšņas frāzes .

Kā atsevišķu problēmu var minēts prāvnieku vārdu izrunu. Advokāti tikai tagad iemācījušies likt pareizus uzsvarus futbola kluba " Chelsey" īpašnieka uzvārdā: ne AbrAmovičs, bet gan AbramOvičs. Taču [bijušā Brezovska tuva drauga, nelaiķa gruzīnu miljardiera] Badri Patarkacišvili vārdu tomēr neviens anglis bez stostīšanās izunāt nespēj.

Kā otro punktu autors min Putina neredzamo klātbūtni. "Bijušais un nākamais Krievijas prezidents ir trešā, neatzītā šīs prāvas puse," apgalvo žurnālists. Savās liecībās Brezovskis atceras, ka kādreiz cieši draudzējies ar Putinu. "Tas notiek runājot tāda pusaudža tonī, kurš cieš no drauga nodevības" norāda autors.

Draudzība ilga visus 90. gadus, taču bija arī drūmi simptomi. Brezovski bija teju satriecis fakts, ka Putins savā darba kabinetā tur [padomju represīvo orgānu dibinātāja Fēliksa] Dzeržinska statueti.

Strīds sākās, kad Berezovskim piederošais telekanāls OPT kritizēja Putinu par viņa vienaldzīgo attieksmi pret zemūdenes "Kursk" katastrofu, kurā gāja bojā vairāk nekā simts jūrnieki. Pēdējās tikšanās laikā 2000. gada augustā Putins piedāvājis Berezovskim izvēli - pārdot telekanālu - vai arī iet cietumā. Viņi sausi atvadījās: "Ardievu, Boriss Abramovič". Tas skumji atbildējis: "Ar dievu, Volodja".

"Taču Berezovska krišana sakrita ar Abramoviča pacelšanos", apgalvo autors. Ja ticēt Berezovskim, tad jau 2000. gadā Abramovičam bija svarīga loma ministru izvēlē, un viņš varēja ierosināt un slēgt krimināllietas. 

Abramovičs atzīst, ka viņam ir labas attiecības ar Putinu.

"Protams, Berezovskis tiesājas ar Abramoviču, jo vēlas no tā saņemt naudu. Taču viņam ir arī otrs mērķis - pazemot Putinu," secina autors.

No prāvā dzirdētā izriet, ka oligarhiem patīk ārzonas. Abramovičs, tiklīdz nopirka naftas ieguves kompāniju un naftas pārstrādes rūpnīcu, tūdaļ "ielika" starp tām necaurspīdīgas firmas - starpnieces. Firmas tika reģistrētas Kalmikijā un " nodokļu paradīzēs" visā pasaulē. "Berezovskis savukārt apgalvo, ka izmantojis "ofšorus" nevis tādēļ, lai nemaksātu nodokļus, bet gan, lai pasargātu savu īpašumu no izlaupīšanas," teikts rakstā.

Oligarhiem arī patīkot britu tiesas. Hārdings skaidro, ka bagātie Krievijas iedzīvotāji neuzticas savas valsts tiesu sistēmai, kas ir pārāk pakļauta politiskai ietekmei, korumpēta un necaurspīdīga.

Autors atgādina, ka Augstās tiesas ēkā notiek arī Berezovska prāvošanās ar Vladimiru Terļuku, kurš TV pārraidē Krievijā apgalvoja, ka Berezovskis pavēlējis nogalināt disidentu Aleksandru Ļitviņenko. Tiesa atzina Terļuku par neslavas cēlāju, taču viņš šo spriedumu ir pārsūdzējis. Augstajā tiesā tiek skatīta lieta pret citu krievu oligarhu, [ laikraksta "The Independent" īpašnieku] Aleksandru Ļebedevu, kuru par uzbrukumu apsūdz cits miljardieris, Andrejs Polonskis. Bijušā Maskavs mēra Jurija Lužkova sieva Jeļena Baturina nesen šajā tiesā uzvarēja laikrakstu "The Sunday Times".

"Šī situācija priecē Londonas juristus un tulkus, kas alkst darba, nemaz nerunājot par miesas sargiem un suši piegādātājiem," atzīmē autors. Lai pārstāvētu tiesā Abramoviču, viņa advokāts Džonotans Sampšens pat atlicis stāšanos darbā  Augstākās tiesas tiesneša amatā. Viņa honorās esot trīs, ja ne 10 miljoni mārciņu ( 2,4 - 8 miljoni latu).

Vēl no prāvas ir uzzināts par krievu valodas vārda "kriša" (jumts)  patieso jēgu. Šim jēdzienam esot daudzas nozīmes:"vienošanās, lobēšana, politiskie pakalpojumi un "ledus kausēšana" lietišķajos kontaktos, aizsardzība no slepkavības, ko veiktu čečenu teroristi vai bandīti, problēmu risināšana, ilgstošas attiecības ar puslīdz regulāriem maksājumiem".

"Abramovičs apgalvo - viņš nolīdzis Berezovski par "krišu" un par to maksājis. Berezovskis nenoliedz, ka saņēmis naudu, taču tā esot bijusi viņa likumīgā daļa no naftas kompānijas "Sibņeft" peļņas un nekādas vienošanās par "jumta pakalpojumiem" nav bijis.

Kā ziņots, tiesā iesniegtajā prasībā Berezovskis apgalvo, ka Abramovičs ar iebiedēšanas palīdzību panācis, ka viņš pārdod savas uzņēmuma "Sibņeft" akcijas zem to vērtības.  

Berezovskis lielā mērā palīdzējis Abramovičam iegūt "Sibņeft", bet viņa ieguldījums allaž bijis politisks, turklāt Abramovičs visu laiku kontrolējis akciju vairākumu, skaidroja advokāts.

Berezovskis pieprasa, lai viņam tiktu atlīdzināti zaudējumi - pieci miljardi dolāru (2,5 miljardi latu) -, kas radušies, viņam pārdodot uzņēmuma akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!