Foto: AFP/Scanpix
Itālijas piekrastē avarējušā kruīzu kuģa "Costa Concordia" kapteinis pie Džiljo salas bīstami tuvu piebraucis, jo vēlējies iepriecināt galveno oficiantu, kuram tā ir dzimtā vieta, pirmdien vēstīja laikraksts "Corriere della Sera".

Laikrakstā teikts, ka neilgi pirms negadījuma kapteinis Frančesko Sketino pasauca galveno oficiantu Antonello Tjevoli uz kapteiņa tiltiņa, sakot: "Antonello, nāc, paskaties, esam ļoti tuvu tavai Džiljo."

Bija plānots, ka Tjevoli pametīs darbu uz kuģa jau nedēļu pirms avārijas, bet tas nebija iespējams, jo neizdevās atrast viņam piemērotu aizstājēju, teikts "Corriere della Sera" un piebilsts, ka Sketino vēlējies viņu iepriecināt, ar milzīgo kruīzu kuģi piebraucot tuvāk klinšainajiem Toskānas salas krastiem.

"Uzmanīgi, mēs esam ārkārtīgi tuvu krastam," aculiecinieki dzirdējuši galveno oficiantu sakām kuģa kapteinim neilgi pirms avārijas.


Kuģa īpašnieces kuģniecības kompānijas "Costa Crociere" vadītājs Pjērs Luidži Foski pirmdien preses konferencē pastāstīja, ka katastrofa notikusi tāpēc, ka kapteinis pieļāvis kļūdu, kuru Foski nosauca par neizskaidrojamu.

Jau vēstīts, ka Itālijas kuģniecības kompānijas "Costa Crociere" kuģis "Costa Concordia" piektdienas vakarā uzskrēja uz klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā. Katastrofā gājuši bojā vismaz seši cilvēki.

Apmēram 15 cilvēki joprojām uzskatāmi par bezvēsts pazudušiem. Glābšanas darbi uz Itālijas piekrastē avarējušā kruīzu kuģa pirmdien uz nenoteiktu laiku tika pārtraukti, jo kuģis nedaudz paslīdējis un pastāv briesmas, ka tas var nogrimt.

Kuģa kapteinis Frančesko Sketino, kas ir Itālijas pilsonis, sestdienas vakarā tika aizturēts. Viņš bija pametis kuģi, kad uz tā vēl atradās cilvēki. Viņam izvirzītas apsūdzības par cilvēku nogalināšanu, kuģa avārijas izraisīšanu un kuģa pamešanu pirms evakuācijas pabeigšanas. Krasta apsardzes darbinieki pastāstīja, ka lūguši kapteini atgriezties uz kuģa, bet viņš atteicies to darīt.

Kapteinis apgalvo, ka klints, uz kura uzskrējis kuģis, neesot iezīmēta kartē.

"Costa Crociere" svētdien paziņoja, ka kapteinis izdarījis "nopietnas kļūdas spriedumos" un piebraucis ar kuģi pārāk tuvu krastam, kur kuģis uzskrēja uz klints. Katastrofa notika brīdī, kad uz kuģa tika pasniegtas vakariņas.

"Viņa lēmumi ārkārtas situācijas vadībā neatbilda "Costa Crociere" noteiktajām procedūrām, kas atbilst starptautiskajiem standartiem," norādīja kuģa īpašnieks, kam avārija radījusi vismaz 1,5 miljardu eiro (1,05 miljardi latu) lielus zaudējumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!