Foto: Reuters/Scanpix
Gāztais Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks un viņa sieva, kas abi apcietināti aizdomās par korupciju, gatavojas atvainoties tautai un atteikties no saviem īpašumiem, cerot tādējādi izpelnīties apžēlošanu, otrdien vēsta neatkarīgais laikraksts "Al-Šoruk".

Pēc laikrakstā teiktā, Mubaraks "raksta vēstuli, kuras saturs tiks pārraidīts Ēģiptes un arābu ziņu kanālos un kurā Mubaraks atvainosies savā un savas ģimenes vārdā par visiem pāridarījumiem tautai".

Bijušais Ēģipes prezidents arī plāno atvainoties par "jebkādām darbībām, kuras varētu būt izraisījusi nepatiesa informācija, ko viņš saņēmis no saviem padomniekiem," atsaucoties uz oficiāliem ēģiptiešu un arābu ziņu avotiem, vēsta "Al-Šoruk".

Mubaraks un viņa sieva Suzanna Mubaraka atrodas arestā kādā slimnīcā Šarmelšeihas kūrortpilsētā pie Sarkanās jūras. Abi esot hospitalizēti, jo nopratināšanu laikā viņus piemeklējusi sirdslēkme.

Savā atvainošanās vēstulē Mubaraks arī paziņošot par gatavību atteikties no saviem īpašumiem un atdot tos valstij, ziņo neatkarīgais laikraksts.

"Ar vēstuli un atteikšanos no īpašumiem prezidents cer panākt to, ka [valdošā] bruņoto spēku Augstākā padome apsver apžēlošanu," teikts "Al-Šoruk" publikācijā.

Atsaucoties uz ziņu avotu Ēģiptes bruņotajos spēkos, laikraksts norāda, ka daudzi ēģiptiešu un arābu starpnieki strādā, lai nodrošinātu Mubaraka un viņa sievas amnestijai "pieņemamu tiesisko ietvaru".

Vēstulē Mubaraks arī atgādinās, ka "reiz bijis aktīvs bruņoto spēku karavīrs, kas aizstāvējis savu tautu bez jebkādām pretenzijām uz prezidenta amatu, tomēr centies nest šo atbildību un amata nastu".

Savukārt viņa sieva Suzanna "strādājusi ar labdarības projektiem ar mērķi kalpot Ēģiptes tautai".

Suzanna Mubaraka, kas Šarmelšeihas slimnīcā gatavojas sirds katetrizācijas procedūrai, atdeva savus īpašumus valstij jau pagājušo svētdien.

Mubaraka sieva izsniegusi trīs pilnvaras Asemam al Gohari, kurš vada Nelikumīgu ienākumu apkarošanas pārvaldi, naudas izņemšanai no viņas bankas kontiem Ēģiptes bankās, kā arī villas Kairā pārdošanai, vēstīja Ēģiptes oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Mubaraks aizbēga uz Šarmelšeihu pret režīmu notiekošo protestu laikā, kuru dēļ viņš 11.februārī bija spiests atkāpties no amata.

Pagaidu valdība, kas pārņēma varu pēc Mubaraka demisijas, plāno viņu pārvest uz Toras cietumu Kairā, kur jau ir ieslodzīti Mubaraka dēli Gamals un Alaa un vairākas viņa bijušā režīma amatpersonas. Desmitiem tūkstoši protestētāju ir pieprasījuši Mubaraku tiesāt.

Mubaraks un viņa dēli tika apcietināti 13.aprīlī saistībā ar apsūdzībām korupcijā, valsts naudas izšķiešanā un amata ļaunprātīgā izmantošanā personīga labuma gūšanai.

Pret lielāko daļu no bijušā Mubaraka režīma augstākajām amatpersonām notiek izmeklēšana par apsūdzībām korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Jau ir notiesāti divi bijušie Mubaraka valdības ministri. Par finanšu noziegumiem bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adli piespriests 12 gadu, bet bijušajam tūrisma ministram Zoheiram Garranaham - piecu gadu cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!