Foto: AFP/Scanpix
Latviešu izcelsmes zviedru mākslinieks Lāšs Vilks, kurš vairākkārt kļuvis par uzbrukumu upuri viņa zīmēto karikatūru dēļ, kurās redzams suns ar pravieša Muhameda galvu, bijis mērķis plānotajam uzbrukumam, kura organizatori šomēnes tika aizturēti Zviedrijas pilsētā Gēteborgā, trešdien vēsta Zviedrijas laikraksts "Metro".

"Metro" rīcībā nonākuši slepeni dokumenti, kuros redzams, ka prokurori uzskata, ka 10.septembrī aizturētie vīrieši plānoja nogalināt Vilku.

Zviedrijas prokuratūra atteicās komentēt laikrakstā izskanējušo informāciju.

Zviedrijas otrajā lielākajā pilsētā Gēteborgā 10.septembrī Zviedrijas pretterorisma vienība aizturēja četrus cilvēkus un drīz pēc tam no mākslas galerijas "Roda Sten" evakuēja apmēram 400 cilvēkus, kas apmeklēja mūsdienu mākslas biennāles atklāšanas pasākumu, jo bijis "nopietns apdraudējums dzīvībai, veselībai vai iespējams būtisks kaitējums īpašumam".

65 gadus vecais Vilks sākotnēji savā blogā internetā bija rakstījis, ka apmeklēs pasākumu, tomēr to neizdarīja.

Viens no aizdomās turētajiem bija nopircis kabatas nazi, ko izmantot uzbrukumā, bet otrs pasākuma laikā cilvēkiem jautājis, kur ir Vilks, vēsta "Metro".

Vilks ziņu aģentūrai TT sacīja, ka nebija informēts par plānoto uzbrukumu, tomēr esot atcēlis pasākuma apmeklējumu jau dienu iepriekš.

Policija sākotnēji informēja, ka aizturētie plānoja teroraktu, tomēr, kad prokuratūra lūdza noteikt viņiem apcietinājumu, apsūdzībā bija teikts, ka viņus tur aizdomās par slepkavības plānošanu.

Tiesa trijiem no aizturētajiem noteica apcietinājumu, bet ceturto atbrīvoja. Trīs no aizturētajiem ir Zviedrijas pilsoņi, bet vienam ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Zviedrijā.

Zviedrijas mediji ziņoja, ka četri aizdomās turētie ir saistīti ar Somālijas islāmistu kaujinieku grupējumu "Shebab", bet oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Iepriekš islāmisti ir rīkojuši teroraktus Zviedrijā, protestējot pret latviešu izcelsmes mākslinieka Lāša Vilka zīmētajām karikatūrām, kurās redzams suns ar pravieša Muhameda galvu, un kuras pirmoreiz tika publicētas 2007.gada vasarā vairākos Zviedrijas laikrakstos. Vienu no šīm karikatūrām 2007.gada 18.augustā publicēja Zviedrijas reģionālais laikraksts "Nerikes Allehanda" kā ilustrāciju ievadrakstam par runas brīvības svarīgumu, un tā izprovocēja musulmaņu protestus Ērebrū pilsētā, kur tiek izdots šis laikraksts. Musulmaņu valstis Afganistāna, Ēģipte, Irāna, Jordānija un Pakistāna, kā arī Islāma konferences organizācija oficiāli nosodīja šo publikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!