Foto: stock.xchng
Vismaz 11 zēni esot kastrēti, kad atradušies Holandes Romas Katoļu baznīcas internātskolā 1950. gados, lai “izārstētu” tos no homoseksuālisma, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz laikrakstā “NRC Handelsblad” publicēto informāciju.

Kāds 18 gadus vecs Katoļu internātskolas audzēknis tika kastrēts 1956. gadā pēc tam, kad paziņojis policijai par holandiešu mūka pastrādātajām seksuālajām darbībām pret to. Zēns ticis kastrēts pēc katoļu priesteru rīkojuma, kuri teikuši, ka tas “izārstēs” viņa homoseksuālās tieksmes, vēsta laikraksts. Tas pats esot noticis ar vēl vismaz 10 viņa skolas biedriem. Minētais jaunietis esot gājis bojā autoavārijā 1958. gadā.

Holandes tieslietu ministrs šīs apsūdzības nosaucis par “ļoti nopietnām un šokējošām” un solījis izmeklēt Holandes tā laika valdības lomu notikušajā.

Holandes Katoļu baznīca paziņojusi, ka vēlas sadarboties ar izmeklēšanu, lai noskaidrotu vai mediju ziņotais atbilst patiesībai.

Pagājušajā gadā izmeklētāji atklāja, ka tūkstošiem bērnu ir seksuāli izmantoti Holandes Katoļu baznīcas iestādes kopš 1945. gada. Bijušā premjerministra Vima Detmana vadītā komisija secināja, ka tūkstošiem bērnu cietuši no nepiedienīgiem pieskārieniem līdz izvarošana. Komisija nosodīja baznīcas piesegšanu un tā saukto “klusēšanas kultūru”.

Tomēr komisija savā ziņojumā nav iekļāvusi apsūdzības par kastrāciju, lai gan sūdzības par tām saņēmusi jau 2010. gadā, vēsta “NRC Handelsblad”.

Holandes premjerministrs izsaukšot komisijas vadītāju Detmanu uz parlamenta noklausīšanos, lai uzzinātu, kāpēc minētā informācija netika iekļauta ziņojumā, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!