Foto: stock.xchng

ASV amatpersonas paziņojušas, ka Izraēla šomēnes veikusi plašus militāros manevrus, kas, ļoti iespējams, bijusi gatavošanās varbūtējam uzbrukumam Irānas kodolobjektiem, piektdien vēsta laikraksts "The New York Times".

Avīze raksta, ka manevros pirmajā jūnija nedēļā Vidusjūras austrumos un Grieķijā piedalījušies vairāk nekā 100 Izraēlas iznīcinātāji "F-16" un "F-15".

Šķiet, ka manevru mērķis bija strādāt pie uzlidojumiem dziļi ienaidnieka teritorijā, un tie liecina, cik nopietni Izraēla uztver Irānas kodolambīcijas, norāda "The New York Times".

Izraēlas armijas preses pārstāvis paziņoja, ka valsts gaisa spēki "regulāri trenējas dažādām misijām, lai varētu stāties pretim Izraēlas apdraudējumam".

Pentagona amatpersona, kurai esot ziņots par mācībām, avīzei pastāstīja, ka manevru mērķis bija praktizēties lidojuma taktikā, degvielas uzpildei gaisā un citās uzlidojuma detaļās Irānas kodolobjektiem un konvencionālajām tālas darbības raķetēm.

Amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma, arī pavēstīja, ka manevru otrs mērķis bija skaidri parādīt, ka Izraēla ir gatava rīkoties militārā ceļā, ja cietīs neveiksmi citi mēģinājumi apturēt Teherānas centienus iegūt kodolieročiem izmantojamu urānu.

"Viņi grib, lai to zinātu mēs, eiropieši un irāņi," sacīja Pentagona amatpersona. "Signāli tiek raidīti visdažādākajos līmeņos."

Tomēr vairākas ASV amatpersonas avīzei izteica šaubas, ka Izraēla būtu pieņēmusi lēmumu veikt uzbrukumu Irānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!