Foto: AP/Scanpix/LETA

Laikraksts "The Wall Street Journal" ceturtdien ziņoja, ka Ķīna noslēgusi slepenu vienošanos ar Kubu, lai tās teritorijā izvietotu elektronisku noklausīšanās institūciju aptuveni 160 kilometrus no Floridas. Tomēr gan ASV, gan Kubas varasiestādes ziņojumu apšauba, vēsta aģentūra "Reuters".

Šāda spiegošanas instalācija Pekinai dotu iespēju ievākt elektronisko sakaru informāciju no ASV dienvidaustrumiem. Šajās teritorijās atrodoties Vašingtonas militārās bāzes, kā arī tiek uzraudzīta kuģu satiksme, laikrakstu informējušas ASV amatpersonas.

Tāpat Floridas štata pilsētā Tampā ir bāzēts arī ASV Centrālās pavēlniecības štābs. Savukārt lielākā ASV militārā bāze atrodas Dienvidkarolīnas štatā, kas arī atrodas valsts dienvidaustrumos.

Abas valstis it kā noslēgušas vienošanos, kurā noteikts, ka Ķīna maksās vairākus miljardus dolāru Kubai, lai Pekina varētu izvietot spiegošanas staciju, skaidrojis laikraksts.

Tomēr Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs šīs ziņas raksturojis kā neprecīzas: "Mēs esam redzējuši šo ziņojumu. Tas nav precīzs." Lai gan Kērbijs neizskaidroja, kas tieši šajā ziņojumā neatbilst patiesībai, viņš uzsvēra, ka Vašingtonai ir "īstas bažas" par Ķīnas attiecībām ar Kubu. ASV šīs attiecības cieši novērojot.

"Mēs neesam informēti par Ķīnas un Kubas plāniem izveidot jaunu spiegu staciju," izteicās Pentagona pārstāvis, brigādes ģenerālis Patriks Raiders.

Kubas ārlietu ministra vietnieks Karlos Fernandess de Kosio ziņas noraidīja un tās raksturoja kā "melīgas un nepamatotas", piebilstot, ka ASV tās safabricējušas, lai attaisnotu Vašingtonas desmitiem gadu ilgušos ekonomiskos ierobežojumus pret salu. Viņš skaidroja, ka Kuba noraida jebkādu ārvalstu militāro klātbūtni Latīņamerikā un Karību jūras reģionā.

Savukārt Ķīnas vēstniecība Vašingtonā apgalvoja, ka nav informēti par šādu gadījumu, tādēļ nevar sniegt komentārus.

Laikraksts uzsver, ka vienošanās starp divām ASV sāncensēm, radījusi satraukumu arī prezidenta Džo Baidena administrācijā par jauna drauda iespējamību.

Attiecības Pekinas un Vašingtonas starpā pēdējo mēnešu laikā kļuvušas īpaši saspringtas pēc aizdomām par Ķīnas spiegošanas balona ielidošanu ASV gaisa telpā, kā arī jautājumā par Taivānas teritoriālo neatkarību. Jautājums par spiegu bāzi Kubā varētu arī raisīt diskusijas par Valsts sekretāra Entonija Blinkena tuvāko nedēļu plānoto vizīti Ķīnā. Blinkens iepriekšējo vizīti atcēla spiegu balona incidenta dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!