Lielbritānijas robežsargi aizturējuši gāztā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva dēlu Maksimu, vēsta laikraksts "The Sun".

Aizturēšana notikusi uzreiz pēc Maksima ierašanās valstī - Farnboro lidostā Hempšīrā. Pēc izdevuma avotu informācijas, Bakijeva dēls grasījies vērsties pie Lielbritānijas varas iestādēm ar lūgumu piešķirt viņam politisko patvērumu.

Informāciju par Maksima arestu apstiprinājis arī Kirgizstānas Pirmais nacionālais kanāls, atsaucoties uz Nacionālās drošības dienesta vadītāju Kenešbeku Duišebajevu.

Kirgizstānas Ģenerālprokuratūra caur valsts Ārlietu ministriju nosūtījusi uz Lielbritāniju oficiālo pieprasījumu pēc Maksima Bakijeva ekstradīcijas.

Maijā Kirgizstānas varasiestādes caur Interpolu izsludināja Maksimu Bakijevu starptautiskā meklēšanā saistībā ar apsūdzībām krāpšanā. Kirgizstānā pret viņu ierosināta krimināllieta par pilnvaru pārsniegšanu, kā arī valsts aizdevuma izšķērdēšanu.

Pēc kirgīzu varas iestāžu datiem, viņš esot piesavinājies Krievijas piešķirto kredītu 300 miljonu ASV dolāru (173 miljonu latu) apmērā.

Kā vēstīts, aprīlī Kirgizstānā varu zaudēja pirms vairākiem gadiem par valsts prezidentu kļuvušais Kurmanbeks Bakijevs. Kopš tā laika valsti laiku pa laikam pāršalc nelieli, lokāli nemieri. Īpaši nemierīga ir situācija valsts dienvidos, kur pulcējās Bakijeva atbalstītāji, bet vēlāk izcēlās starpetniskais konflikts starp kirgīziem un uzbekiem.

Latvijas masu medijos izskanējusi informācija, ka pēc aprīlī notikušā apvērsuma Kirgizstānā Maksims vairākas reizes uzturējies Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!