Lielbritānijā aprīlī stāsies spēkā jauna nodokļu apmaksas kārtība ārzemniekiem, kas Lielbritānijā mācās vai strādā, raksta avīze "Financial Times".
Jaunā nodokļu politika ir vērsta pret Lielbritānijā dzīvojošiem turīgajiem ārzemniekiem, taču realitātē likums attiecas arī uz simtiem tūkstošu cilvēku, kas strādā vienkāršus darbus.

Pret nodokļu reformu iestājusies Zemo ienākumu nodokļu reformu grupa (LITRG), kas norāda, ka jaunā nodokļu kārtība varētu skart daudzus mazapmaksātus viesstrādniekus, kuriem nāksies pakļauties sarežģītam un neskaidram nodokļu režīmam. Arī britu augstskolās studējošiem ārzemniekiem, kas brīvdienās strādā citās valstīs, pēc jaunās kārtības var nākties maksāt nodokļus arī Lielbritānijā.

Pašlaik viesstrādniekiem, kas Lielbritānijā uzturas īslaicīgi un negatavojas palikt ilgtermiņā, britu likumi nodrošina dažas nodokļu atlaides. Taču dažkārt šī atlaižu politika izmantota ļaunprātīgi, un valdība vēlas samazināt iespējas apiet nodokļu nomaksu.

Ar jauno nodokļu politiku valdība vēlas vērsties pret turīgajiem ārzemniekiem, kas Lielbritānijā uzturas ilgāk par septiņiem gadiem. Viņiem piedāvāts veikt ikgadēju maksājumu 30 000 sterliņu mārciņu (28 080 latu) apmērā, saglabājot pašreizējās nodokļu atlaides, vai arī maksāt nodokļus par citviet pasaulē gūtajiem ienākumiem un peļņu.

Britu valdība ir mēģinājusi pasargāt mazapmaksātos strādniekus, ieviešot uzturēšanās laika ierobežojumu un noteikumu, ka jaunā nodokļu politika attieksies uz personām, kas ārzemēs nopelna vairāk nekā 1000 sterliņu mārciņu (936 latus) gadā.

Taču LITRG norāda, ka 1000 sterliņu mārciņas gadā ir pārāk maza robeža un tādēļ no jaunās nodokļu politikas cietīs daudzi viesstrādnieki un studenti.

Pēc LITRG novērtējuma, britu amatpersonas neapzinās faktu, ka citās valstīs īslaicīgi strādājošu ārzemnieku un citu valstu studentu skaits Lielbritānijā varētu sasniegt 5-7 miljonus.

Piemēram, jaunā nodokļu politika atteiktos uz viesstrādnieku, kurš vairākus mēnešus strādā lauksaimniecībā Lielbritānijā, bet ziemu pavada savā dzimtajā valstī, vairāku mēnešu laikā nopelnot tur vairāk nekā 1000 sterliņu mārciņu.

Tas skartu arī britu augstskolā studējošu ārzemju studentu, kurš ziemas vai vasaras brīvdienās piepelnās savā dzimtenē vai citā valstī. Jaunā kārtība attiektos arī uz viesstrādniekiem, kas dzimtenē izīrējuši savu mājokli un kuriem ir kāds ģimenes uzņēmums.

Pat ja viņiem galu galā izdotos izvairīties no papildu nodokļiem, piesakot atlaidi dubultās nodokļu nomaksas dēļ, nedeklarējot ārvalstīs gūtos ienākumus, viņi pārkāptu likumu.

LITRG norāda, ka jaunā kārtība var izraisīt milzīgu apjomu birokrātisku dokumentu kārtošanu starp viesstrādniekiem un studentiem un vairākām valdības iestādēm, turklāt jauno kārtību nāksies vēl izskaidrot ne vienmēr angļu valodu pārzinošajiem viesstrādniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!