Lietuvas tirgū mēneša laikā tiek ievests vairāk nekā 1000 tonnu apšaubāmas kvalitātes gaļas izstrādājumu no Polijas - aptuveni tikpat, cik saražo pieci vidējas jaudas uzņēmumi Lietuvā, vēsta avīze "Valstiečiu laikraštis".
Lietuvas gaļas pārstrādātāji veikuši pētījumu, kurā no Polijas ievesto desu sastāvā atrasts tā dēvētais gaļas substrāts, emulsija, kviešu milti, asins plazma, sojas olbaltumvielas un citi piemaisījumi, norāda laikraksts.

Kā pastāstījis uzņēmuma "Utenos mesa" ģenerāldirektors Virgīnijs Kantausks, šāda lēta un nekvalitatīva produkcija parasti tiek pārdota tirgos vai tā dēvētajos ārpussistēmas veikalos, kuru īpašnieki strādā saskaņā ar patentu un var nemaksāt pievienotās vērtības nodokli.

Pēc Lietuvas Gaļas pārstrādātāju asociācijas direktora Midauga Kukļerjus teiktā, šādā veidā tiek pārdots līdz 25% ievestās produkcijas. Būtu aplami domāt, ka gaļas produktus no Polijas ieved tikai sīktirgotāji - tas tiek darīts pat ar kravas automobiļiem, kas tiek novietoti pie kāda tirgus un to krava tiek tirgota nedēļu vai pat ilgāk.

Saskaņā ar asociācijas datiem Lietuvā tiek ievests aptuveni 40% iekšējā tirgū piedāvātās gaļas un gaļas izstrādājumu. Lielākā daļa - aptuveni 70% no šā daudzuma - ražoti Polijā. Lietuvas patērētāji biežāk izvēlas augstākas šķiras desas, kuru kvalitāti pārbauda Valsts Pārtikas un veterinārais dienests, kamēr ievesto ražojumu kvalitāti faktiski nekontrolē neviens.

Kā pastāstījis Lietuvas Zemkopības ministrijas sekretārs Vītauts Grušausks, no nākamā gada valstī paredzēts finansēt gaļas lopkopības produktu koncepcijas izveidi. Paredzēts radīt un reklamēt jaunu preču zīmi, ar ko tiks iezīmēti no Lietuvā audzētiem liellopiem gatavoti gaļas izstrādājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!