Vairākās Lietuvas pilsētās mazos uzņēmējus atkal, tāpat kā pirms gandrīz divdesmit gadiem, sākuši vajāt reketieri, vēsta laikraksts "Lietuvos žinios".

Visaginā, Ignalinā, Švenčoņos un Šalčininkos mazā biznesa pārstāvji reketa spiedienu mēģina panest klusēdami. Neviens no laikraksta aptaujātajiem uzņēmējiem nav piekritis atklātībā nosaukt savu vārdu.

"Raižu jau tāpat pietiek - noziedznieki, izmantojot situāciju, sāk pieprasīt naudu par "apsardzību". Līdzīgi bija arī pirms divdesmit gadiem," avīzei izteicies kāds pārtikas un atspirdzinošo dzērienu kioska īpašnieks. Pēc tirgotāja teiktā, kiosku jau ne vienreiz vien apmeklējuši jauni puiši, piedāvājot savus "pakalpojumus". Viņš no tiem atteicies, bet drīz vien kioskam izsisti logi.

Cits uzņēmējs stāstījis, ka saskāries ar izspiešanas gadījumu un izsaucis apsardzes darbiniekus, bet vakarā viņam sadurtas automobiļa riepas.

Tomēr Švenčoņu rajona policijas komisariāta priekšnieks Arvīds Sinis norādījis, ka oficiāli policijā neviens nav vērsies ar sūdzībām par izspiešanu.

"Daudzus gadus no uzņēmējiem par izspiešanu neko neesmu dzirdējis," viņš atzinis, piebilzdams, ka tādu gadījumu izmeklēšana šobrīd tiešām ir policistu spēkos.

Līdzīgu viedokli paudis arī Visaginas policijas komisariāta priekšnieks Jons Cicēns. "Mēs pārbaudām visu informāciju, kas pie mums nonāk. Izspiešanas gadījumi nav fiksēti," viņš sacījis.

Viens izspiešanas gadījums šogad gan izmeklēts Šalčininku rajonā, bet tur krimināllietas izmeklēšana pārtraukta.

"Mēs komisariātā esam par to runājuši un secinājuši, ka par izspiešanas gadījumiem atklātībā netiek ziņots, jo tā varētu būt arī parādu atprasīšana," laikrakstam sacījis Visaginas policijas komisariāta Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Sauļus Kluņģis. Viņš atzinis, ka arī tāda rīcība uzskatāma par noziegumu, taču parādnieki, kuri cieš no aizdevējiem, parasti noskaņoti klusēt.

"Krīzes laikā patvaļīgi mēģinājumi ar nelikumīgiem paņēmieniem atgūt par precēm vai pakalpojumiem nesaņemto naudu var kļūt biežāki," prognozējis Kluņģis.

Policijas departamenta Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Aļģirds Matonis avīzei pastāstījis, ka šā gada sākumā oficiāli fiksētu īpašuma izspiešanas gadījumu salīdzinājumā ar pagājušo un aizpagājušo gadu bijis mazāk.

"Datu par situācijas saasināšanos vai organizētās noziedzības pastiprināšanos mums nav," viņš sacījis, paužot pārliecību, ka cietušajiem nebūtu saviem spēkiem jārisina konflikts ar izspiedējiem.

"Klusēdami maksājot nodevas, uzņēmēji problēmas neatrisinās, bet, gluži otrādi, vienīgi padziļinās. Cilvēkus, kuri saskārušies ar noziedzīgu darbību, no visas sirds aicinām ziņot par to policijai," uzsvēris Kriminālpolicijas biroja priekšnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!