"Pirms septiņdesmit gadiem ar pusi litru šņabja pietika pieciem lietuviešiem. Tagad ar tādu daudzumu spirtotā dzēriena tiek galā arī viens. Lietuvā ik gadu tiek izdzerts aizvien vairāk alkohola, tas ir ne tikai aktīvas reklāmas un sabiedrības pozitīvās attieksmes pret alkoholu, bet arī gēnu straujo izmaiņu rezultāts," atsaucoties uz "Vilniaus Diena", raksta www.ru.delfi.lt.
Speciālisti izrēķinājuši, ka ik gadu katrs Lietuvas iedzīvotājs izdzer apmēram 20 litrus tīra alkohola. Tik augsts alkoholisma līmenis Lietuvā līdz šim neesot fiksēts. Par rekordu tiek uzskatīta Prūsija, kur pirms simt gadiem vīrieši dzēruši vidēji 27 litrus gadā.

Prūsija jau pasen nepastāv, bet līdzīgu galu Lietuvai prognozē Viļņas psihiatriskās slimnīcas direktors Valentīns Mačulis.

"Nu, paliks saujiņa lietuviešu, būs pundurvalsts. Daļa tautas dzīvos mājās aiz augstiem žogiem un uz ielas ies tikai ar ieročiem, lai aizsargātos no citiem," saka psihiatrs.

Tiek prognozēts, ka tuvākajos piecos gados alkohola tirgus Lietuvā palielināsies trīs reizes. To veicina jau iegājusies dzeršanas tradīcija, raksta "Vilniaus Diena". Tāpat tiek prognozēts, ka Lietuva visai drīz sasniegs pasaules līmeni pusaudžu alkoholismā. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem 40% pusaudžu šobrīd pirmo reizi ir piedzērušies līdz 11 gadu vecumam.

Informāciju par pusaudžu alkoholismu var apstiprināt arī Lietuvas Neatliekamās palīdzības ārsti, kuri ik brīvdienas Viļņā savāc 13, 14 gadus vecus pusaudžus bezsamaņas stāvoklī, - raksta laikraksts. Savukārt Lietuvas policija uzskata, ka visai bēdīgā situācija uzlabotos, ja aizliegtu alkohola diennakts tirdzniecību DUS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!