Īrijā strādājošo lietuviešu mājās sūtītā nauda rada problēmas Lietuvas veikaliem, raksta "Belfast Telegraph".
Pēc Lietuvas premjerministra Ģedimina Ķirķila vārdiem, no Īrijas plūstošā nauda ir "izaicinājums" tirgotājiem, kas nav pieraduši, ka cilvēkiem ir tik lieli brīvie līdzekļi, un tagad cenšas nodrošināt augstajam pieprasījumam atbilstošu piedāvājumu.

Īrijā strādājošie lietuvieši pelna vidēji piecas reizes vairāk nekā strādājošie Lietuvā, un lielākā daļa Īrijā nopelnīto naudu sūta mājās palikušajām ģimenēm. "Ja paskatāmies, kas notiek mūsu veikalos, īpaši pirms Ziemassvētkiem, redzam, ka liels skaits cilvēku tērē daudz naudas," sacīja Ķirķils. "Veikaliem tas ir visai liels izaicinājums, bet tas ir labs izaicinājums."

Lietuvas premjerministrs arī informēja, ka Lietuva dubultos Īrijas vēstniecībā strādājošo skaitu, lai apkalpotu daudzos tūkstošus Īrijā dzīvojošo lietuviešu. Lietuvieši Īrijā ir trešā lielākā ārvalstnieku grupa - pēc oficiāliem datiem 20 000. Tomēr, pēc atsevišķām aplēsēm, faktiskais skaitlis varētu sasniegt jau 100 000.

Lietuvas valdība aktīvi darbojas, lai pārvilinātu mājās kvalificētus strādniekus un novērstu valstī pastāvošo darbaspēka trūkumu. Pašlaik Lietuvā pie aptuveni 7% ekonomiskās izaugsmes bezdarbs praktiski ir nulles līmenī. Premjerministrs cer, ka lietuviešu Īrijā iegūtās prasmes pēc atgriešanās dzimtenē dos ieguldījumu nacionālās ekonomikas izaugsmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!