Foto: F64
Dīzeļdegviela, kas naktī uz otrdienu noplūda no cauruļvada Polocka-Ventspils Lietuvā pie Latvijas robežas, paspējusi nonākt arī tuvējā meliorācijas grāvī, bet tālāku tās izplatīšanos aizturējis bebru aizsprosts, ko glābēji vēlāk papildinājuši ar zemes valni, trešdien raksta avīze "Lietuvos rytas".

Roķišķu rajona Jodupes pašvaldībā, kas atrodas netālu no Aknīstes Latvijā, izsludināts ārkārtas stāvoklis. Pēc Lietuvas mediju ziņām, avārija notikusi pāris kilometrus no robežas.

Rajona ārkārtējo situāciju komiteja uzskata, ka naftas kompānijas "Orlen Lietuva" speciālisti būtu varējuši ķerties pie avārijas seku likvidēšanas enerģiskāk, taču acīmredzot sākumā nav pienācīgi novērtējuši tās mērogus.

Šobrīd viņi gan darījuši visu iespējamo, lai piesārņojumu apturētu, tomēr, kā atzīmē laikraksts "Respublika", degviela sasūkusies zemē, nonākusi drenāžas sistēmā, un pastāv bažas, ka tā varētu sasniegt arī aptuveni kilometru attālo Mēmeles pieteku Vīžonu, ko līdzīga nelaime piemeklēja arī pagājušā gada pavasarī.

Jau ziņots, ka no cauruļvada izplūdis desmitiem tonnu naftas produktu. Tie satecējuši piesnigušā tīruma ieplakā, kur izveidojies degvielas ezeriņš apmēram 300 kvadrātmetru platībā.

Avārijas cēloņus vēl nav izdevies noskaidrot. Noplūdes vietā sniegā nav atrastas ne mašīnu, ne cilvēku pēdas, kas liecinātu par zādzību, lai arī šai apkaimē tādi gadījumi notiek visai bieži.

Tomēr nav vēl zināms, kāda aina pavērsies, atrokot cauruļvadu, kas atrodas aptuveni divu metru dziļumā. Pagaidām tas netiek darīts, jo visi spēki koncentrēti avārijas seku likvidēšanai.

Panevēžas reģiona Vides aizsardzības departamenta direktors Valdemārs Jakšts atzinis, ka šobrīd vēl ir par agru izvērtēt dabai nodarīto kaitējumu un prognozēt avārijas likvidēšanas darbu izmaksas. Nāksies izvest ne vien savākto dīzeļdegvielu, bet arī zemi, kas piesūkusies ar naftas produktiem.

Ziņas par spiediena krišanos cauruļvadā tika saņemtas ap pulksten diviem naktī. Kaut arī naftas vads nekavējoties tika noslēgts ar maģistrālajiem aizvariem, dīzeļdegviela vēl stundām ilgi tecēja uz ieplakas un tuvējo grāvju pusi, iekrāsojot sniegu dzeltenu.

"Orlen Lietuva" cauruļvada apsardzības dienesta darbinieki nosprostojuši meliorācijas grāvjus ar zemes vaļņiem. Vietējais zemes īpašnieks otrdien ar traktoru vedis un gāzis grāvī salmu rituļus, lai degviela tajos sasūktos un nenonāktu Vīžonā. Ar ekskavatoru tīrumā izrakta bedre, lai izjauktu drenāžas sistēmu.

No ieplakas degviela sūknēta īpašās cisternās, lai to pa dzelzceļu vestu uz Mažeiķiem un tur utilizētu. Nav arī skaidrs, cik ilgs laiks būs vajadzīgs avārijas seku likvidēšanai.

Glābšanas darbus apgrūtina dziļais sniegs. Speciālistiem prāvos attālumus pāri kupenām nācies pārvarēt ar sniega motocikliem, bet avārijas mērogu noteikšanai naftinieki izmantojuši nesen iegādātās radiovadāmās lidmašīniņas.

Cauruļvada Polocka-Ventspils posms Lietuvas teritorijā pieder Polijas naftas kompānijas "PKN Orlen" meitasuzņēmumam "Orlen Lietuva".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!